Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Reconstrucţia Pieţei Centrale – eliberarea tarabelor pînă la 15 mai

13 mai. 2014,, 17:00   Economie
17399 2
Foto: noi.md
Olga MOCANU

De doi ani, Întreprinderea Municipală „Piaţa Centrală” încearcă să lanseze reconstrucţia unei părţi a pieţei, care este numită în popor ”fierăria” (la intersecţia străzilor Mitropolit Varlaam şi Bulgară). Conducerea pieţei îşi explică intenţia prin lupta cu condiţiile antisanitare. Vînzătorii, mulţi dintre care lucrează aici de peste 20 de ani, consideră că la mijloc ar exista nişte interese comerciale, care îi vor lipsi de locurile de muncă. În tot acest răstimp, ei luptă, periodic, în faţa Primăriei, împotriva construcţiei. Ultimul utlimatum al conducerii pieţei – eliberarea tarabelor pînă pe 15 mai. Săptămîna trecută. Întreprinzătorii s-au întîlnit cu conducerea pieţei şi cu funcţionarii locali. Însă nu au putut ajuge la un compromis. Problema rămîne deschisă.

Administraţia promite îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, iar comercianţii ameninţă cu proteste

Întreptinzătorii sînt nemulţumiţi că sînt privaţi de locurile de muncă. Conducerea „Pieţei Centrale” încearcă deja de doi ani să lichideze tarabele din zona industriaşilor, ceea ce înseamnă 500 de locuri. În locul acestora este preconizată construcţia unui centru comercial cu multe nivele, unde actualilor comercianţi
li se promit locuri de muncă. Însă întreprinzătorii spun că ei nu sînt convinşi că sînt „bineveniţi” în noul centru, la fel cum nu ştiu dacă vor fi în stare să achite arenda.

Juristul PSRM, Vasile Bolea, care a participat la întrevederea întreprinzătoarilor cu autorităţile locale, spune că „în această problemă există vădit interesul cuiva”. Autorităţile locale mimează îngrijorarea faţă de situaţia sanitară în această zonă, iar, în realitate, doresc să ridice o construcţie pe cel mai scump şi mai vizitat loc din oraş.

„Certificatul pentru construcţie a fost eliberat în decembrie 2012 ÎM „Piaţa Centrală” pentru reconstrucţie. Însă peste cîteva luni – pe şase martie 2013 – Primăria eliberează un alt certificat, unde în afara ÎM mai apare şi o întreprindere privată „Trans Service”, înregistrată pe str. Bucureşti, 87. Adică, pe adresa Partidului Liberal. Totodată, certificatul anterior nu a fost anulat, ceea ce este destul de dubios”.

Juristul a menţionat că autorităţile nu au un plan concret de amplasare pentru comercianţii, care ar putea rămîne fără surse de existenţă. Directorul „Pieţei Centrale”, Veaceslav Balan neagă acest lucru şi afimcă că administraţia pieţei este gata să semneze cu comercianţii un contract de arendă, iar pentru cei care nu doresc să se mute în pavilion, se vor găsi alte locuri. Ce-i drept, după eliberarea altor tarabe comerciale. Însă vînzătorii afirmă că nu îşi pot permite aceste schimbări. Arenda în gherete costă 80 de mii de lei pe an. De aceea, majoritatea comercianţilor sînt de acord să lucreze afară, la tarabe, unde e cu mult mai ieftin. Potrivit vînzătorilor, astăzi, arenda unui loc constituie de la 350 pînă la 550 de lei pe lună.

Participanta activă la proteste, întreprinzătoarea Eudochia Buzdugan, spune că proprietarii tuturor gheretelor şi tarabelor din Piaţa Centrală activează legal. Ei şi-au perfectat patente pentru dreptul de a desfăşura activitatea comercială. Decizia autorităţilor municipale de a lichida zona industriaşilor din piaţă, pentru a construi un nou obiect, ar putea transforma sute de oameni în şomeri.

Comercianţii afirmă că li s-a înaintat un nou ultimatum – pînă pe 15 ami să elibereze locurile. Contractele de arendă care expiră, nu vor mai fi prelungite, iar celorlalţi vînzători li s-au propus alte locuri – al cincilea la tarabă în alte pieţe sau să stea acasă patru luni.

Pavilion în locul celor 500 de puncte comerciale.Protestatarii consideră că nu are rost ca în piaţă să fie construite magazine. „Ele şi aşa sînt multe pe teritoriu, iar vînzătorii pleacă de acolo şi vînd în stradă, pentru că nimeni nu intră acolo”. Comercianţii susţin că pentru ameliorarea situaţiei, administraţia s-ar putea limita doar la reconstrucţia acoperişului şi înlocuirea ghreteror.

Planurile rămîn planuri

Între timp, nu este clar, cum construcţia acestui centru comercial se înscrie în comceptul de dezvoltare a Pieţei centrale, adoptat de Consiliul Municipal în 2011. Amintim că autorităţile locale au promis demult să transforme piaţa untr-un obiect civilizat. În 2010, institutul de proiectare „Chişinău-proiect” a elaborat conceptul de construcţie a complexului de obiecte subterane şi supraterane, a unor pavilioane moderne, parcărilor multietajate subterane şi supraterane. În total, autorii proiectului au propus să reconstruiască şi să amenajeze 4,8 ha din teritoriul pieţei şi 14 ha – inclusiv străzile adiacente.

Se preconiza că toate lucrările de reconstrucţie vor fi efectuate fără a sista activitatea întreptinderii municipale. Pentru implementarea proiectului au fost prevăzuţi 15 ani. Pînă în 2025 sînt planificate trei etape de reconstrucţie şi modernizare a pieţei centrale. Iniţialse preconizează amenajarea terenului din str. Tighina – str. Mitropolit Varlaam. Ulterior, teritoriul din partea opusă pieţei: str. Armenească - str. Mitropolit Varlaam.

Ceonceptul prevede contrucţia unor centre cu trei nivele la intrarea în piaţă din strada Tighina şi strada Armenească. De asemenea, este prevăzută mutarea Gării auto şi construcţia unei parcări multetajate cu 1400 de locuri. Se preconizează şi construcţia a două pasarele, ce vor uni cu piaţa centrală strada Bulgară sub clădirea cu multe etaje de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfînt. O parcare subterană cu cinci nivele va asigura 850 de locuri de parcare.

Însă, dacă judecîm după din aceste construcţii singulare, acest mega-proiect al autorităţilor nu va avea sorţi de izbîndă. Cu atît mai mult cu cît piaţa are multe probleme cu proprietarii privaţi. Astăzi, peste jumătate din construcţii cu terenuri aferente de pe teritoriul pieţei deja sînt privatizate. Printre proprietari, 54 de agenţi economici şi construcţiile ce le aparţin sînt distribuite pe întreaga piaţă. Administraţia pieţei trebuie să ţină cont de acest fapt.

Deocamdată, administraţia nu vorbeşte despre o reconstrucţie globală a pieţei, legată de acest concept. Iar viceprimarul Nistor Grozavu a declarat în cadrul întrevederii cu întreprinzătorii că proiectul reconstrucţiei parţiale a pieţei centrale, pe care vor să o înceapă, a fost elaborat în baza planului urbanistic, realizat cu cîţiva ani în urmă. Totuşi, primarul a recunoscut că proiectul a trecut doar de etapa dezbaterilor publice, iar Consiliul Municipal nu a examinat această chestiune.

Deocamdată, a fost luată decizia de a organiza încă o întrevedere dintre conducerea pieţei şi comercianţi, în cadrul căreia ambele părţi se vor asculta reciproc şi vor încerca să găsească un compromis.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?