Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni nu va ajuta Moldova să renunţe la gazele ruseşti

13 mai. 2014,, 13:02   Economie
6169 6
Foto: europalibera.org
„Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni nu va permite Moldovei să renunţe la gazele ruseşti, deoarece România nu va fi de acord să vîndă propriile rezerve de gaze”, consideră deputatul din partea Partidului Liberal Democrat Simion Furdui.

Solicitat de "Infotag", deputatul a spus că "nu trebuie să mizăm pe obţinerea gazelor din România, deoarece ţara vecină îşi face griji pentru propria securitate energetică, pe care se ţine toată economia".

"România are rezerve de gaze în volum de 120 de milioane de metri cubi, pe care nu le extrag, iar contractele cu Gazpromul interzic reexportarea gazelor. În final, cumpărarea gazelor din România este imposibilă, deoarece nimeni nu va irosi propriile rezerve strategice", este convins Furdui.

Potrivit lui, "unica ieşire este crearea propriilor rezerve de gaze".

"În cazul în care situaţia financiară ne va permite, vom putea în sezonul cald, cînd consumul de gaze este redus, să cumpărăm volume suplimentare, prevăzute în contractul de bază. În perioada mai-septembrie gazele sînt mai ieftine şi le vom putea depozita pentru a le utiliza iarna, astfel vom stabiliza politica preţurilor", a spus deputatul, care a recunoscut că "la momentul actual o astfel de posibilitate nu există, cu toate că pînă în 2000 acest fapt se practica".

"Pentru renovarea acestei scheme avem nevoie de surse financiare mari – procurarea gazelor, construcţia depozitelor special amenajate", a menţionat deputatul.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni a fost începută pe 27 august 2013. Acesta va avea o lungime de 43,2 km, dintre care 10,5 km vor fi trasați pe teritoriul Moldovei. Costul total al construcţiei conductei Iaşi-Ungheni constituie 26,5 milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro sînt acordate de UE. Pentru construcţia gazoductului pe teritoriul său Moldova va primi 3 milioane de euro de la UE şi circa 5,3 milioane de euro de la România. Se presupune că gazoductul Iaşi-Ungheni va permite transportarea a 1,5 miliarde de metri cubi de gaze anual, ceea ce corespunde volumului de gaze importate în Moldova, excluzînd Transnistria. Darea în exploatare a obiectivului este preconizată pentru vara anului curent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?