X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Ministerul tiraspolean al economiei a evaluat riscurile semnării Acordului de asociere RM-UE de către Moldova

12 mai. 2014,, 13:10   Economie
4216 0
Foto: noi.md
În timpul apropiat, Transnistria "se va confrunta în mod inevitabil cu realităţile noi de desfăşurare a activităţii economice externe din cauza deciziei Moldovei de a urma cursul de integrare europeană şi de a semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană". Această opinie a fost enunţată într-un studiu realizat de aşa-zisul minister al economiei al autoproclamatei RMN şi citat de agenţia "Infotag".

În acesta se arată, în particular, că în Republica Moldova "vor fi anulate treptat taxele vamale la import pentru mărfurile importate din UE, fapt ce va avea un impact negativ asupra competitivităţii producătorilor autohtoni şi se poate solda cu eliminarea mărfurilor acestora de pe piaţa internă, cu nevoia de căutare a unor pieţe de desfacere de alternativă".

"Totodată, UE va aplica o serie de restricţii la importurile netaxate de mărfuri fabricate în Moldova. O serie de produse agricole (roşii proaspete sau refrigerate, usturoi proaspăt sau refrigerate, struguri proaspeţi de soiuri de masă, mere proaspete, prune proaspete, suc din struguri) vor fi importate în UE fără taxe vamale în limitele cotelor tarifare stabilite. Cotele agenţilor economici vor fi distribuite de către autorităţile Republicii Moldova, fapt care, de asemenea, trezeşte temeri privind eventuala discriminare a agenţilor economici transnistreni", afirmă ministerul tiraspolean.

Potrivit datelor acestuia, unele produse agricole vor fi taxate la importurile în UE, fiind scutite de componenta ad valorem a acestei taxe de import (castraveţi, dovlecei, portocale, clementine, mandarine, lămîi, pere, caise, vişine, piersice, nectarine, must de struguri). Iar importurile de produse (carne de porc, carne de pasăre, lapte şi frişcă, unt, ouă de păsări domestice, grîu, orz, porumb, zahăr, produse agricole procesate: alcool, amidon, cleiuri care conţin amidon, produse de finisaj pe bază de substanţe cu amidon, sorbit, ţigări, paste lactate, cacao praf, ciocolată, porumb dulce, gata şi conservat) care provin din Republica Moldova vor fi efectuate în conformitate cu măsurile de neadmitere a ocolirii, aprobate în UE.

Aceste măsuri presupun posibilitatea ca UE să suspende provizoriu regimul preferenţial pentru produsele respective în caz de depăşire a volumului mediu anual de import din Republica Moldova în UE pentru fiecare categorie de aceste produse.

Între barierele netarifare pentru exporturi, experţii transnistreni nominalizează tranziţia, pînă în anul 2017, la standardele, regulamentele tehnice şi procedurile tehnice de evaluare a conformităţii ale UE, dar şi armonizarea pe etape a legislaţiei sanitare şi fitosanitare, a legislaţiei privind bunăstarea animalelor cu legile analogice aplicate în UE.

"Implementarea standardelor europene şi instituirea normelor sanitare unice vor creşte costurile de implementare a acestora la producătorii autohtoni. Ca rezultat, agenţii economici transnistreni vor deveni vulnerabili şi necompetitivi, spre deosebire de producătorii din ţările Uniunii Europene, care au o productivitate mai mare, subvenţii serioase de la stat şi care au implementat deja standardele respective", se spune în document.

Autorii acestuia sînt nemulţumiţi şi de faptul că, în virtutea Acordului cu Uniunea Europeană, Moldovei îi va fi interzis exportul de gaze şi energie electrică la preţuri mai mari decît cele interne.

"Prin urmare, pentru exporturile de mărfuri energetice, preţurile acestora vor trebui ridicate pentru consumatorul intern (industrial), adică va trebui lichidată practica pe care europenii o denumesc "formare de preţuri dublă", în special, această normă va viza exporturile de energie electrică, produsă la CTE Cuciurgan. Adică, pentru a evita încălcarea prevederilor acordului, staţia va trebui să le livreze electricitate consumatorilor la preţurile de export ale pieţei, fapt ce va creşte costurile de producţie şi va face ca mărfurile transnistrene să-şi piardă competitivitatea pe piaţa UE şi a Moldovei", susţin reprezentanţii ministerului.

Aceştia constată că pentru efectuarea exporturilor de produse pe piaţa UE trebuie obţinute certificate fitosanitare şi veterinare de la autorităţile Republicii Moldova. Totodată, pentru efectuarea exporturilor netaxate este nevoie de certificate preferenţiale din ţara de origine de tip ЕUR.1.

"Centrele de certificare, dar şi autorităţile care eliberează certificatele se vor afla în Republica Moldova şi decizia de eliberare a acestora va ţine de competenţa autorităţilor moldoveneşti, fapt care implică anumite riscuri", avertizează instituţia tiraspoleană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?