Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

MAEIE a solicitat explicaţii în legătură cu declaraţiile lui Rogozin

12 mai. 2014,, 12:25   Societate
5287 2
Foto: rusk.ru
Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farid Muhametşin, a fost invitat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova în legătură cu declaraţiile vicepremierului Rusiei Dmitri Rogozin. Informația a fost comunicată jurnaliştilor de secretarul de presă al MAEIE, Ana Taban, relatează agenţia "Infotag".

Potrivit Anei Taban, diplomatului i s-a solicitat să dea explicaţii în legătură cu declaraţiile dure la adresa Moldovei, făcute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, precum şi în legătură cu confiscarea de către serviciile de securitate ale Moldovei a cutiilor cu liste de semnături ale locuitorilor din stînga Nistrului, care ar cere independenţa Transnistriei. Cutiile urmau să fie duse la Moscova de către delegaţia care a vizitat Tiraspolul pe 9 mai.

"Confirmăm că autorităţile Republicii Moldova pledează pentru un dialog deschis şi constructiv cu Federaţia Rusă, pentru a depăşi divergenţele existente în urma vizitei vicepremierului rus şi a delegaţiei ce l-a însoţit", a spus Taban.

În comentariul oficial al MAEIE acţiunile şi declaraţiile domnului Rogozin sînt calificate drept "contraproductive şi care nu contribuie la atingerea progresului în reglementarea conflictului transnistrean".

"Vizita privată în Republica Moldova a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a fost însoţit de un grup de deputaţi ai Dumei de Stat a Adunării Federale şi de un membru al Guvernului, nu a trecut fără declaraţii cu caracter provocator la adresa Republicii Moldova. În pofida mesajelor transmise părţii ruse pe calea diplomatică în ajunul acestei vizite de a se abţine de la declaraţii care ar putea prejudicia relaţiile bilaterale, demnitarul rus, pentru a cîta oară, şi-a permis aprecieri şi comentarii eronate vizavi de alegerea suverană de dezvoltare a ţării noastre", se menţionează în comentariu.

Ministerul moldovean de externe a amintit că poziţia oficială a Federaţiei Ruse, confirmată în repetate rînduri, "se bazează pe respectarea alegerii suverane a Republicii Moldova şi soluţionarea conflictului transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".

"Cu această ocazie, reiterăm că autorităţile Republicii Moldova pledează consecvent pentru un dialog constructiv şi pragmatic cu Federaţia Rusă în toate domeniile de interes comun, mai cu seamă pe chestiunile sensibile ce ţin de reglementarea cuprinzătoare a problemei transnistrene", se menţionează în document.

Autorii acestuia indică la faptul că oficialii ruşi intenţionau să transporte cu un avion special cutiile cu "semnături pentru recunoaşterea independenţei Transnistriei".

"Materialele respective au fost reţinute de organele competente ale Republicii Moldova pentru a analiza legalitatea acestora în conformitate cu legislaţia moldovenească în vigoare", se vorbeşte în comunicat.

Duminică, România şi Ucraina au interzis accesul în spaţiul său aerian avionului, cu care delegaţia rusă, în frunte cu Rogozin, urma să se întoarcă la Moscova. În acelaşi timp, Dmitri Rogozin a venit la aeroport mai devreme şi a urcat la bordul unui avion de cursă Chişinău-Moscova, al companiei aeriene S7. Membrii delegaţiei, din care fac parte ministrul Culturii, Vladimir Medinschi, deputaţii Leonid Sluţki, Alexei Juravliov şi alţi membri ai delegaţiei au urcat la bordul avionului charter "Iak-42", cu care au venit pentru a participa la manifestaţiile prilejuite de Ziua Victoriei, la Tiraspol. Însă avionul s-a întors la frontiera cu Ucraina şi a revenit la Chişinău. Doar peste cîteva ore delegaţia a putut pleca cu cursa de seară a companiei aeriene S7. Totodată, serviciile de securitate ale Moldovei au confiscat pe bordul avionului patru cutii cu 30 de mii de semnături ale locuitorilor Transnistriei cu solicitarea de a recunoaşte republica autoproclamată.

Presa rusă citează spusele "unui înalt funcţionar din cadrul MAE al Rusiei", anonim, care, comentînd evenimentele, cu ironie a remarcat că "Chişinău, desigur, a confiscat cutiile cu semnături, dar... cred că cu timpul vor afla despre surpriză".

"Autorităţile moldoveneşti au încălcat toate limitele dreptului internaţional şi legile, urcînd la bordul avionului guvernamental al Rusiei – adică pe teritoriul Rusiei – unde au confiscat cîteva cutii cu listele semnăturilor prin care transnistrenii solicită ca republica autoproclamată să fie inclusă în componenţa Federaţiei Ruse", a declarat deputatul Serghei Jigarev, care a făcut parte din delegaţia venită în Transnistria pentru Ziua Victoriei.

"Semnăturile transnistrenilor, care urma să le aducem în Rusia cînd delegaţia rusă zbura cu un avion de cursă, au fost confiscate din avionul guvernamental al Rusiei, încălcînd astfel toate limitele dreptului internaţional", a relatat deputatul.

El a adăugat că aceste cutii, delegaţia, contînd pe dreptul internaţional, le-a lăsat la bordul avionului rus – teritoriu al Federaţiei Ruse, fiind convinşi că sînt în siguranţă.

"Este vorba de semnături ale aproape întregii populaţii a Transnistriei", a adăugat el. În contul său de Twitter spusele acestuia au fost confirmate de vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin.

De asemenea, oficialul a adăugat că marea parte a cutiilor totuşi au fost aduse la Moscova.

"Serviciile de securitate ale Moldovei, care au reţinut şi au percheziţionat la Chişinău avionul nostru, au confiscat doar o mică parte a cutiilor. De restul am avut grijă. De asemenea, delegaţia Rusiei a adus acasă şi însăşi adresarea transnistrenilor către conducerea Rusiei. Şi chiar dacă are un caracter mai mult simbolic decît juridic, pentru noi acest fapt deja este important. Într-un mod sau altul provocările din partea Chişinăului nu vor afecta considerabil relaţiile noastre bilaterale", a asigurat "vechiul prieten al Transnistriei".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?