X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

RUSIA AMENINȚĂ toată Europa de sud-est - Președintele Bulgariei

11 mai. 2014,, 01:27   Externe
11051 41
Foto : obozrevatel.com
Președintele bulgar Rosen Plevneliev a declarat că restaurarea fostei sfere de influență a Kremlinului nu se va limita la teritoriul fostei Uniuni Sovietice – sînt amenințate și țările din sud-estul Europei, transmite Deutche Welle.

"Astăzi vedem o Rusie agresivă și naționalistă, care promovează o politică de restabilire a influenței sale", - a spus el la o conferință de presă la Stuttgart, unde a ținut un discurs cu privire la perioada de 7 ani de aflare a Bulgariei în UE. Șeful statului bulgar se teme că Kremlinul nu se va limita la teritoriul fostei URSS.

Țările din sud-estul Europei el le consideră "cea mai slabă verigă în Uniunea Europeană", care poate fi destabilizată din interior cu ajutorul "naționaliștilor, oligarhilor, corupției, propagandei și dependenței energetice".

Kremlinul, potrivit lui Plevneliev, încearcă să atragă de partea sa "extremiștii europeni populiști, euroscepticii de dreapta și naționaliștii", care sînt interesați de slăbirea UE și, prin urmare, sînt gata să-l sprijine pe Putin.

Kremlinul, a subliniat el, "folosește oligarhii și mijloacele lor de informare în masă, iar canalele de influență au supraviețuit din perioada comunistă", ca și legăturile dintre serviciile secrete ale țărilor Pactului de la Varșovia.

În ceea ce privește Ucraina, "poporul ei își are propriul stat și are dreptul de a-și determina singur propriul destin". Soluția problemei ucrainene președintele bulgar o vede în organizarea de alegeri prezidențiale libere. Rosen Plevneliev a împărțit istoria Europei moderne în două părți: "înainte și după Crimeea". Bulgaria este pregătită să sprijine așa-numita" a treia etapă" a sancțiunilor împotriva Rusiei, în ciuda faptului că este foarte dependentă de livrările de energie din Rusia. UE ar trebui să fie puternică și să acționeze decisiv în scopul păstrării valorilor sale, consideră președintele. "Guvernul bulgar susține în mod clar și consecvent deciziile luate la Bruxelles, referitoare la sancțiunile împotriva Rusiei. Și dacă va fi nevoie de "a treia etapă", ea trebuie să fie", a spus el.

În același timp, Rosen Plevneliev s-a pronunțat fără echivoc pentru extinderea în continuare a NATO, ca răspuns la politica agresivă a Moscovei.

"Eu cred - a declarat el - că Alianța, din considerente geopolitice și strategice ar trebui în curînd, de exemplu, la summit-ul din Anglia, în septembrie, să primească în rîndurile sale Muntenegru, precum și să accelereze procesul de integrare a celorlalte țări balcanice".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?