Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

BERD a aprobat noua Strategie pentru Moldova pînă în anul 2017

7 mai. 2014,, 14:30   Economie
4307 0
Foto: gazeta.ru
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aprobat noua Strategie pentru Republica Moldova pe anii 2014-2017, relatează NOI.md. Potrivit unui comunicat emis de BERD, noua Strategie este axată pe îmbunătățirea mediului de afaceri, care să favorizeze dezvoltarea sectorului privat, promovarea standardelor europene și integrării regionale, dezvoltarea unor servicii comunale eficiente și stabile.

Totodată, BERD va continua să contribuie la îmbunătățirea mediului de afaceri atît prin implementarea proiectelor investiționale care vor permite atragerea investițiilor străine directe, cît și prin intermediul conlucrării cu autoritățile moldovenești cu scopul de a promova reformele necesare. BERD va continua să susțină Consiliul Economic de pe lîngă prim-ministrul Republicii Moldova, cu scopul de a îmbunătăți mediul de afaceri, ceea ce are o importanță decisivă pentru susținerea sectorului privat și atragerea investițiilor. Conform Strategiei, BERD va coopera cu autoritățile de la Chișinău și în vederea îmbunătățirii transparenței în sectorul bancar al țării.

Potrivit BERD, în cadrul promovării standardelor europene și a integrării regionale Banca va investi în proiecte care vor contribui la extinderea exportului moldovenesc, în special a producției cu valoare adăugată ridicată. În primul rînd, este vorba despre producția agroindustrială și industrială. Avînd în vedere că Moldova și UE urmează să creeze zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător, BERD va ajuta companiile moldovenești să-și sporească productivitatea și calitatea producției. Totodată, BERD va continua finanțarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii în vederea interconectării cu statele vecine, modernizarea infrastructurii interne a transporturilor. BERD va contribui, de asemenea, la sporirea securității energetice a Moldovei și dezvoltarea sectorului telecomunicațiilor.

Șefa reprezentanței BERD în Moldova, Iulia Otto, a menționat că Banca salută progresul obținut de republică și îndeamnă autoritățile de la Chișinău să continue implementarea reformelor instituționale pentru a asigura un sistem judecătoresc independent, combaterea corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri și consolidarea independenței Băncii Naționale a Moldovei. După cum s-a subliniat, BERD va continua să ofere Moldovei asistență pentru implementarea reformelor necesare pentru trecerea la o economie deschisă de piață.

BERD este cel mai mare investitor instituțional al Republicii Moldova. Pînă în prezent, BERD a realizat în Moldova peste 100 de proiecte investiționale în valoare totală de peste 900 de milioane de euro în diverse domenii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?