Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Moldova susţine eforturile actorilor internaţionali implicaţi în soluţionarea crizei din Ucraina

7 mai. 2014,, 12:23   Societate
4272 4
Foto: noi.md
Republica Moldova susţine eforturile actorilor internaţionali implicaţi în identificarea unei soluţii eficiente a crizei din Ucraina. Despre aceasta a declarat marţi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, la sesiunea Comitetului de miniştri al Consiliului Europei (CoE), care s-a desfăşurat la Viena, Austria.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă la MAEIE, şefa diplomaţiei de la Chişinău și-a exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean.

Natalia Gherman a subliniat susţinerea de către Moldova a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi importanţa implementării Declaraţiei de la Geneva din 17 aprilie 2014 şi organizării libere şi democratice a alegerilor prezidenţiale din 25 mai 2014.

În discursul său, ministrul s-a referit şi la eforturile secretarului general de reformare a organizaţiei, importanţa optimizării activităţii mecanismelor de monitorizare a CoE şi a programelor de asistenţă pentru provocările cu care se confruntă statele membre ale CoE.

De asemenea, oficialul moldovean a evocat obiectivul de integrare europeană a ţării noastre şi impactul parteneriatului structurat al CoE cu UE, precum şi sprijinul CoE în procesul de reglementare politică a conflictului transnistrean.

Dezbaterile formale s-au concentrat pe tematica "Valorile CoE şi stabilitatea în Europa: provocările actuale", cu accent asupra situaţiei din Ucraina, precum şi acţiunilor pe care le poate întreprinde organizaţia pentru depăşirea crizei.

La finalul sesiunii a avut loc ceremonia de transmitere a preşedinţiei Comitetului de miniştri de la Austria către Azerbaidjan, pentru următoarele şase luni. Următoarea sesiune a Comitetului de miniştri va avea loc în mai 2015.

În cadrul sesiunii Natalia Gherman a avut întrevederi bilaterale cu miniştrii de externe ai Confederaţiei Elveţiene, României, Ucrainei.

În cadrul discuţiilor cu preşedintele şi ministrul Afacerilor Externe al Confederaţiei Elveţiene, Didier Burkhalter, au fost abordate etapa actuală a relaţiilor bilaterale din perspectiva Strategiei de cooperare cu Republica Moldova pentru 2014-2017, reglementarea conflictului transnistrean şi preconizata vizită în Republica Moldova în calitate de preşedinte în exerciţiu al OSCE.

Schimbul de opinii cu ministrul de externe al României, Titus Corlăţean, a vizat acţiunile prioritare de pe agenda de integrare europeană, securitatea regională şi asistenţa bilaterală.

Discuţiile cu ministrul de externe al Ucrainei, Andrei Deșcița, s-au concentrat pe temele abordate în cadrul sesiunii ministeriale a Consiliului Europei, în special pe situaţia actuală din Ucraina.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?