X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Studiu: 3000 de bacterii trăiesc pe bancnote

3 mai. 2014,, 01:53   Ştiinţă şi IT
5447 0
Foto: directpress.ru
3000 de bacterii, un număr cu mult mai mare faţă de cel ştiut pînă acum, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din New York, într-un nou studiu, primul complet al ADN-ului de pe bancnote, scrie incont.ro.

Banii de hîrtie sînt mediul perfect de schimb de bacterii, aceştia trecînd cel mai des dintr-o mînă în alta. Analizînd banconta de 1 dolar, experţii au descoperit mii de bacterii, mult mai multe faţă de studiile precedente cînd au examinat mostre la microscop. Chiar şi aşa, au găsit doar 20% din ADN-ul non uman, pentru că multe microorganisme nu au fost încă înscrise în baza genetică de date.

Cea mai abundentă specie de bacterii este cea care provoacă acneea. De asemenea, sînt multe care duc la ulcere, gastrite, pneumonie sau infecţii cu stafilococi, spun oamenii de stiinţă. Altele sînt purtătoare de gene responsabile cu rezistenţă la antibiotic.

,,A fost uimitor pentru noi să facem aceste descoperiri," spune Jane Carlton, director al programului de la Universitatea din NY. ,,Am găsit microbi care cresc la propriu pe bani”.

Cercetarea lor oferă o imagine importantă a problemei internaţionale a banilor murdari la propriu. De la rupii la euro şi dolari, banii de hîrtie sînt cei mai folosiţi din lume. Mulţi experţi în medicină sînt îngrijoraţi că pot deveni o sursă de contaminare.

Băncile centrale şi trezoreriile se tem de obicei că banii să nu fie contrafăcuţi şi sînt preocupate de rezistenţa lor şi nu de microbi, spun cercetătorii.

Pentru a face banii mai rezistenţi, anumite state i-au creat din polimer. Într-un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Ballarat din Australia, din 2010, au fost testate bancnote din 10 ţări, luate din supermark-eturi sau cafenele. Au observat că pe banii din plastic erau ceva mai puţine bacterii. "O bancnotă din polimer nu este absorbantă. Ceea ce este un atu", spune Philippe Etienne, manager director la Innovia Security Pty Ltd., compania care face bancnote pentru 23 de ţări. Alţii au descoperit, din contra, opusul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?