X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ioniţă: Moldova va deveni membru cu drepturi depline al Biroului European „Carte verde” chiar în toamna aceasta

2 mai. 2014,, 11:00   Economie
5280 0
Foto: noi.md
"Moldova va obţine statutul de ţară membră a Biroului European «Carte Verde» chiar în toamna aceasta", susţine preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, liberalul democrat Veaceslav Ioniţă.

Potrivit agenţiei "Infotag", legislatorul a declarat, după şedinţa de miercuri a comisiei, că "în cadrul negocierilor cu reprezentanţii biroului, părţile au discutat despre micşorarea preţului pentru Cartea Verde pentru cetăţenii Moldovei, dar şi trecerea Republicii Moldova din categoria de ţară observator în cea de membru cu drepturi depline al organizaţiei".

"Am discutat chestiuni privind cadrul normativ-juridic, astfel ca să avem o lege şi un sistem de funcţionare corespunzător standardelor europene. Am trimis deja o sesizare la Guvern pentru elaborarea în regim de urgenţă a unui proiect de lege, conform recomandărilor propuse", a informat Ioniţă.

Conform spuselor sale, Cartea Verde este un instrument necesar, pentru că, în caz de tragedie, cetăţenii, indiferent de ţara de trai, trebuie apăraţi.

"Ţările Uniunii Europene nu folosesc Cartea Verde, pentru că poliţa naţională este valabilă pe teritoriul întregii uniuni. Și noi vom putea uita de Cartea Verde odată cu aderarea la Uniunea Europeană, dar deocamdată sîntem nevoiţi să procurăm două poliţe – pe cea naţională şi Cartea Verde”, a mai spus deputatul.

Sistemul internaţional de asigurare a răspunderii civile auto «Carte Verde» funcţionează din anul 1951, avînd ca scop principal reglementarea pretenţiilor celor care au avut de suferit în accidente de circulaţie cu implicarea automobiliştilor străini, conform legislaţiei naţionale a ţării în care s-a produs accidentul. În Moldova sistemul «Carte Verde» funcţionează din anul 2001, iar funcţiile biroului moldovenesc «Carte Verde» au fost atribuite Biroului Naţional al Asigurătorilor Auto. În cadrul acestuia cinci companii sînt emitente de Carte Verde: Asito, Moldasig, Donaris Group, Moldova Astrovaz şi Grawe-Carat. Se aşteaptă ca la birou să adere Victoria-Asigurări şi Klassika Asigurari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?