Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Oamenii de știință au descoperit URME de APĂ pe Marte

2 mai. 2014,, 10:32   Ştiinţă şi IT
5737 0
Foto: informing.ru
După cum se știe, în prezent este intens studiată Planeta Roșie. Una dintre principalele probleme pentru cercetătorii noștri este prezența apei pe Marte.

O descoperire interesantă au făcut oamenii de știință olandezi. Împreună cu colegii din Germania, cercetătorii au furnizat dovezi pentru existența unui lac cu apă lichidă pe Marte. Studiul este publicat in Jurnalul American de planetologie - Icarus.

Oamenii de știinta au decis să studieze originea canalelor, care sînt situate în jurul craterului Aram Chaos. Rezultatele indică faptul că într-o epocă îndepărtată pe locul craterului era un lac acoperit cu un strat de gheață. După ce s-a topit calota de gheață, șuvoaiele de apă s-au revărsat în afară și au format canale.

Oamenii de știință au stabilit că canalele nu s-au format imediat. Treptat, în mai multe etape, la început s-au format două mici canale care au dus la prăbușirea pereților craterului. Doar după aceea a apărut marele canal.

Un studiu atent a arătat că pentru formarea marelui canal a fost nevoie de nu mai puțin de 90 de mii de kilometri cubi de apă.

Investigațiile au fost efectuate datorită informațiilor despre geometria craterului, care a fost dedusă din imagini. De asemenea, oamenii de știință au modelat hidrodinamica lacului.

Iar descoperirea apei înseamnă viață și prezența microorganismelor. Oamenii de știință susțin că în "lac" încă mai pot fi găsite urmele acestora.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?