Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4006

Preşedintele Uniunii Avocaţilor: Una dintre sarcinile comunităţii avocaţilor este să-şi epureze rîndurile

25 apr. 2014,, 16:24   Societate
5919 0
Foto: avocatul.md
"Una dintre sarcinile comunităţii avocaţilor din Moldova trebuie să devină curăţarea rîndurilor sale de condrumeţi, dar şi de cei care se folosesc de mandatul de avocat în beneficiul propriu", a declarat vineri la Congresul republican al avocaţilor preşedintele Consiliului Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, Gheorghe Amihalachioaie.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a amintit că în Republica Moldova au fost înregistraţi 1530 de avocaţi.

"Una dintre problemele principale rămîne estorcarea banilor de către avocaţii necinstiţi de la clienţii lor. Un fel de recordman la acest capitol este avocatul Ion Creţu (care a lucrat anterior în sistemul MAI), care îi ceruse clientului 16 mii de euro în schimbul unei pretinse asigurări a rezultatului favorabil al judecării dosarului. El a fost reţinut în flagrant şi va fi tras la răspundere pentru estorcare în proporţii deosebit de mari", a anunţat Amihalachioaie.

Conform spuselor sale, pericolul fenomenului de folosire de către avocaţi a statutului lor profesional cu scop de profit nu numai că persistă, dar chiar creşte: în anul 2012 autorităţile competente au arestat în flagrant opt avocaţi care luau mită, în anul 2013 – 12, iar în primele trei luni ale anului 2014 – deja şase. "Tendinţa este evidentă", a constatat Amihalachioaie.

În opinia sa, reforma sistemului judecătoresc din Moldova s-a limitat deocamdată cu mutarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) într-o clădire nouă cu o suprafaţă totală de 1800 mp.

„Acest edificiu i-a costat pe contribuabili 13,7 milioane de lei. Totodată, personalul CSM a suferit modificări şi el, în sensul majorării: de la 28 de colaboratori la 40. Acestea sînt deocamdată doar nişte schimbări cosmetice în sistem, deşi ne-am dori schimbări radicale în activitatea colegilor judecători. Or, critica justă la adresa lor din partea reprezentanţilor comunităţii avocaţilor trezeşte o reacţie inadecvată şi uneori, pur şi simplu, stranie", a menţionat Amihalachioaie.

El a exemplificat prin membrul Uniunii Avocaţilor, ex-judecătorul Stanislav Pavlovschi, care i-a criticat în repetate rînduri şi fără ocolişuri pe unii judecători şi deciziile acestora.

"După aceasta unii reprezentanţi ai comunităţii judecătorilor au încercat să organizeze hărţuiala lui Pavlovschi. Este puţin probabil ca acesta să fie un semn de atmosferă sănătoasă între cele două grupuri de profesionişti şi încă la etapa de reformă a sistemului justiţiei", a conchis Amihalachioaie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?