Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

Sindicatele vor întreprinde acţiuni pentru a obţine majorarea salariului minim pînă la nivelul minimului de trai

25 apr. 2014,, 10:45   Societate
3141 0
Foto: noi.md
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) va întreprinde acţiuni pentru a obţine majorarea treptată a salariului minim pînă la nivelul minimului de trai. Despre aceasta a comunicat joi, în cadrul întrevederii cu Misiunea FMI, liderul sindicatelor, Oleg Budza.

Potrivit agenţiei "Infotag", el consideră că la prima etapă salariul minim trebuie majorat de la 600 la 1000 lei, deoarece la momentul actual acesta acoperă doar 37% din minimul de trai.

"În domeniul bugetar, trebuie majorate salariile profesorilor, deoarece ultima dată aceasta s-a întîmplat în 2011. În astfel de condiţii tinerii specialişti nu doresc să activeze în domeniu şi pleacă peste hotare la muncă, iar noi ne aflăm într-o situaţie în care ducem lipsă de profesori", a spus Budza.

El a mai pledat pentru reducerea poverii fiscale pentru persoanele social-vulnerabile. Sindicatele propun reducerea din 2015 a impozitului pe venit de la 18% la 17% şi majorarea bazei netaxabile. Totodată, pentru cei ale căror venituri anuale depăşesc 240 de mii de lei se propune stabilirea unui impozit de 25%.

Potrivit spuselor lui Budza, sindicatele se pronunţă împotriva cotei TVA unice de 20% şi consideră că aceasta trebuie să fie mai mică, în particular, pentru mărfurile coşului de consum şi serviciile necesare traiului.

Potrivit comunicatului, şeful Misiunii FMI în Moldova, Max Alier, a recunoscut că dorinţele cetăţenilor Moldovei de a avea salarii mai mari şi condiţii demne de trai sînt normale, însă acest fapt trebuie însoţit de sporirea productivităţii muncii.

"Cu regret, necesităţile Republicii Moldova depăşesc posibilităţile bugetului. De aceea, nu putem promite ceea ce nu poate fi realizat. Cerinţele sindicatelor sînt legale şi vom continua dialogul cu Guvernul în acest sens", a dat asigurări Alier.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?