X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Marian Pocaznoi: CCA nu se implică în politica editorială a posturilor de televiziune

24 apr. 2014,, 16:15   Societate
5578 1
Foto: noi.md
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) nu se implică în politica editorială a posturilor de televiziune. Declarația a fost făcută de preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, solicitat de "Infotag" să comenteze înlocuirea în ultimele două seri a programelor informaţionale "Vremea" la postul Prime - Primul canal, cu difuzarea meciurilor de fotbal. Blocurile de ştiri au fost înlocuite fără avertisment şi publicare în programul emisiunilor.

Potrivit lui Pocaznoi, "înlocuirea unei emisiuni sau mutarea în grila de emisie nu este o încălcare a legii".

Vorbind despre activitatea presei scrise, care nu a publicat la timp modificările (despre meciul UEFA s-a ştiut cu două luni înainte - "I"), şeful CCA a menţionat că aceasta "nu este reglementată de Consiliu".

La rîndul său, fostul membru al CCA Corneliu Mihalache a amintit că acţiuni de acest gen (înlocuirea sau retragerea buletinelor ruse - "I") nu au loc pentru prima dată.

"Posturile de televiziune ce aparţin businessmanului Vlad Plahotniuc tratează liber legile şi sînt neglijente faţă de posturile TV ale căror emisiuni le retransmit", a spus el.

"Ce este la Prime filmul în esenţă antirusesc "Golgota Basarabiei"? Iar exemple de acest gen sînt mai multe. Obţinînd venit de pe urma emisiunilor ruse cu rating mare, politica postului este evident antirusă", a declarat Mihalache.

Fostul diplomat Alexei Tulbure este convins că "Prime parazitează retransmiterea produselor străine".

"În astfel de condiţii mutarea sau retragerea din grila de emisie a Primului post de televiziune rus a emisiunilor care sînt cele mai vizionate nu este nimic altceva decît lipsă de recunoştinţă, precum şi lipsă de respect faţă de telespectator, care vizionează Prime doar pentru că doreşte să vizioneze emisiuni ruse", consideră Tulbure.

El a amintit că postul TV deserveşte interesele lui Vlad Plahotniuc şi ale PDM.

"Dar există întrebări şi faţă de CCA şi conducerea Prime, politica de difuzare a căruia în Moldova este de nerecunoscut", consideră expertul.

"De ce ar dori Primul canal să aibă un astfel de partener în Moldova?", este nedumerit Tulbure.

Prime este o companie teleradio din Moldova, care retransmite emisiuni ale Primului canal de televiziune din Rusia. Asociaţia independentă APOLLO a stabilit că proprietarul posturilor TV Prime, 2 Plus, Canal 3, precum şi postul de radio Prime FM şi Maestro FM este prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Conducerea Prime în ultimul timp tot mai des, din iniţiativă proprie, înlocuieşte emisiunile ruse populare cu emisiuni proprii sau le mută pentru o oră mai tîrzie, inconvenabilă telespectatorilor.

Recent, în presa rusă a apărut informaţia că autorităţile Moldovei sistează difuzarea posturilor ruse de televiziune pentru "a opri promovarea difuzorilor ruşi, deoarece prin emisiunile lor opinia publică este intoxicată cu falsuri, propagate în spirit şovin, incitator la ură interetnică". Însă Serviciul de presă al Guvernului a negat acest fapt, dar la iniţiativa parlamentarilor, CCA a decis să monitorizeze posturile ruse din Moldova – Prime, TV-7, RTR-Moldova şi REN TV.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?