X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Iurie Leancă: Moldova este interesată de continuarea misiunii EUBAM

23 apr. 2014,, 15:08   Societate
4437 2
Foto: noi.md
Misiunea UE de asistenţă la frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) are un rol important în Republica Moldova şi republica este interesată de continuarea unui astfel de ajutor din partea Uniunii Europene. Declaraţia a fost făcută miercuri de prim-ministrul Iurie Leancă în cadrul întrevederii la Chişinău cu noul șef al Misiunii, Francesco Bastagli.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Guvernului, părţile au făcut schimb de opinii privind situaţia din regiune şi proiectele comune realizate în Moldova.

Francesco Bastagli a confirmat disponibilitatea EUBAM de a acorda în continuare asistenţă Moldovei.

"De trei săptămîni sînt la Chişinău şi mă bucur să fiu aici într-un moment atît de fericit pentru relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană – obţinerea regimului liberalizat de vize", a spus oficialul.

Premierul a apreciat înalt ajutorul EUBAM acordat serviciilor vamale şi de frontieră ale Moldovei, în particular, în domeniul siguranţei frontierelor.

Misiunea UE de asistenţă la frontieră în Moldova şi Ucraina a fost creată ca răspuns la adresarea din 1 decembrie 2005 a preşedinţilor acestor ţări pentru controlul şi fortificarea potenţialului serviciilor vamale şi de grăniceri, în special, la segmentul transnistrean. Sediul misiunii se află la Odesa. Trei oficii în teritoriu ale Misiunii sînt amplasate pe teritoriul Moldovei, alte trei – pe teritoriul Ucrainei. Misiunea are un personal de circa 200 de persoane, 101 reprezentanţi ai contingentului internaţional din 22 ţări-membre ale Uniunii Europene şi trei ale ţărilor CSI, precum şi 92 colaboratori din Moldova şi Ucraina. Mandatul iniţial al misiunii era de doi ani, însă în 2007 acesta a fost prelungit pînă în 2009, iar apoi s-a prelungit constant. Frontiera moldo-ucraineană este de 1222 km, inclusiv 470 km – segmentul transnistrean, care nu este controlat de Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?