Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Soluția propusă de viceministrul Groza pentru conflictul transnistrean

23 apr. 2014,, 10:46   Societate
5947 2
Foto: tribuna.md
Opțiunea federalizării Republicii Moldova nu mai este luată în calcul în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Declarația a fost făcută de viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Iulian Groza, care a subliniat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că Chișinăul mizează pe acordarea unei autonomii cît mai largi regiunii transnistrene, dar în componenţa Moldovei.

În opinia lui Groza, o soluție de durată pentru diferendul transnistrean ar fi creşterea atractivităţii malului drept al rîului Nistru.

„Atractivitatea respectivă poate fi crescută prin oportunităţi care să fie oferite pentru cetăţenii din Republica Moldova, indiferent unde îşi au locul de trai. Sînt sigur că acum Guvernul, avînd o direcţie foarte clar stabilită şi un model de transformare care deja începe să dea roade, poate oferi o soluţie durabilă a problematicii transnistrene”, a explicat Groza.

În ceea ce privește solicitarea recentă a Sovietului Suprem de la Tiraspol, prin care cere Federației Ruse să recunoască independența regiunii, viceministrul Groza a precizat că în prezent autoritățile de la Chișinău sînt în așteptarea unui răspuns oficial al părții ruse.

„În această solicitare nu este nimic nou. Întotdeauna ei au făcut acelaşi apel. De fapt, este o sfidare la adresa procesului de reglementare în formatul 5+2 și contravine principiilor de soluţionare”, a remarcat Groza.

Precizăm că săptămîna trecută, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că locuitorii regiunii transnistrene trebuie să aibă posibilitatea de a-și decide singuri soarta.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?