Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Ucraina acuză Transnistria de faptul că "pune sub semnul întrebării procesul reglementării paşnice"

18 apr. 2014,, 15:59   Societate
4711 6
Foto: unian.net
Ucraina acuză Transnistria de faptul că "pune sub semnul întrebării procesul reglementării paşnice a conflictului transnistrean şi integritatea teritorială a Republicii Moldova". Despre aceasta se vorbeşte în comentariile MAE al Ucrainei, de textul cărora dispune agenţia "Infotag".

Exprimînd "profundă îngrijorare" în legătură cu adresarea parlamentului Transnistriei către Federaţia Rusă cu rugămintea de a recunoaşte independenţa regiunii, Kiev îşi exprimă fidelitatea faţă de procesul de reglementare paşnică a conflictului.

"Ucraina o perioadă lungă de timp îşi exprimă poziţia solidară cu alţi participanţi la procesul de negocieri, care constă în necesitatea de a folosi doar metode paşnice în reglementarea conflictului pe baza păstrării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene în componenţa Moldovei", se menţionează în document.

Autorii acesteia reiterează că "această poziţie a fost susţinută de toate ţările-membre ale OSCE" în declaraţia aprobată, în particular, la finele şedinţei miniştrilor de Externe ai statelor-membre ale OSCE, care a avut loc pe 5-6 decembrie 2013, la Kiev, în timpul preşedinţiei Ucrainei în OSCE.

Potrivit MAE al Ucrainei "situaţia socio-economică complicată din Transnistria, generată de autoizolarea artificială, poate fi soluţionată nu prin confruntări în baza unor scenarii dubioase, ci prin alegerea europeană, care este propus cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului şi care prevede libera circulaţie, modernizarea economiei, standarde europene ale securităţii şi bunăstării". "Ucraina susţine această poziţie consecventă şi îndeamnă toţi participanţii la procesul de negocieri în formatul "5+2" să evite orice decizii care ar putea influenţa negativ negocierile şi care ar putea duce la destabilizarea situaţiei din regiune", se subliniază în Comentariile MAE al Ucrainei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?