X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Gazoductul Iași – Ungheni ar putea deveni funcțional în iunie 2014

18 apr. 2014,, 14:27   Economie
6020 4
Foto : newsmoldova.md
Gazoductul Iași – Ungheni ar putea să fie dat în exploatare în iunie 2014, cînd vor fi finalizate lucrările de construcție pe teritoriul Republicii Moldova, transmite NOI.md.

Despre aceasta a anunțat șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale a României, Gheorghe Duțu, care a menționat că pe teritoriul României construcția gazoductului a fost încheiată. Lucrările de instalare a conductei pe fundul rîului Prut vor fi finalizate în luna mai. Gheorghe Duțu a subliniat că crearea viitoarei infrastructuri a gazelor naturale, care va conecta Ungheniul cu Chișinăul, face parte dintr-un alt proiect energetic, estimat la circa 70 de milioane de euro.

Construcția gazoductului Iași – Ungheni a demarat pe 27 august 2013. Lungimea conductei va fi de 43,2 km, dintre care 10,5 km vor fi pe teritoriul Republicii Moldova. Costurile totale pentru construcția gazoductului se cifrează la 26,5 mil. euro, dintre care contribuția UE constituie 7 mil. euro. Pentru construcția gazoductului pe teritoriul Republicii Moldova UE a alocat 3 mil. euro, iar România – circa 5,3 mil. euro.

Gazoductul Iași – Ungheni este construit de consorțiul de companii „Habau PPS Pipeline Systems” (Austria), „Inspet” și ”IPM-Partners” (România). Capacitatea de transportare a conductei este de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Acest volum este echivalentul volumului de gaze naturale importate de Moldova anual, fără regiunea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?