X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Escaladarea situaţiei din Ucraina va avea consecinţe asupra economiei Moldovei?

17 apr. 2014,, 17:38   Economie
4656 0
Foto: europalibera.org
Escaladarea situaţiei din Ucraina ar putea avea un impact negativ asupra evoluţiei economiei moldoveneşti, ar putea conduce la scăderea volumului comerţului bilateral, fapt ce va reduce, în general, ritmul de creştere a PIB-ului, transmite NOI.md.

Potrivit experţilor, Centrului Analitic Independent „Expert-grup”, înrăutăţirea situaţiei politice şi a situaţiei în domeniul securităţii din Ucraina ar putea conduce la pierderea unei importante pieţe de desfacere pentru Moldova şi la blocarea transporturilor de tranzit, desfăşurate pe teritoriul Ucrainei de către transportatorii moldoveni.

Economiştii de la „Expert-Grup” prognozează pentru anul 2014 o creştere a PIB-ului de 2,1% în Moldova, dar admit şi un scenariu pesimist, potrivit căruia creşterea economică va fi de doar 0.5%.

Creşterea tensiunilor în Ucraina ar putea avea repercusiuni negative şi asupra nivelului de atragere a investiţiilor, din partea potenţialilor investitori occidentali, care au fost interesaţi anterior să utilizeze Moldova ca ţară ce are facilităţi comerciale cu UE şi CSI pentru fabricarea producţiei şi exportarea ei pe pieţele ţărilor din Est – Ucraina, Rusia etc. Precum a menţionat ministrul Finanţelor, Anatolie Arapu, o influenţă directă asupra dinamicii schimburilor comerciale dintre Moldova şi Ucraina ar putea exercita şi devalorizarea hrivnei ucrainene.

Datele Biroului Naţional de Statistică privind comerţul dintre Moldova şi Ucraina din ianuarie-februarie curent, denotă o scădere a ritmurilor de creştere a exportului moldovenesc în ţara vecină. Astfel, dacă în ianuarie-februarie trecut, Moldova şi-a majorat exportul producţiei în Ucraina cu aproape 12% ‒ pînă la $19,4 mil., atunci în primele luni ale anului curent, creşterea a constituit doar 2,1% – pînă la $19,8 mil.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?