Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Băsescu anunță CÎND Moldova ar putea cere statutul de CANDIDAT la UE

17 apr. 2014,, 12:53   Societate
3612 1
Foto: agerpres.ro
Președintele României, Traian Băsescu, afirmă că negocierile privind acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE, ar putea începe în perioada anilor 2018- 2019. Declarația a fost făcută de Băsescu în cadrul unui interviu pentru unimedia.md.

Potrivit lui Băsescu, ca orice alte țări candidate la UE, Republica Moldova trebuie să treacă printr-un proces lung de transformare. Oficialul a făcut referire în acest sens la experiența României, stat al cărui proces de integrare europeană a durat 14 ani.

„Este un proces lung de transformare a țării și a instituțiilor, a economiei țării, este și un termen de acomodare a economiei Republicii Moldova la competiția de pe piața UE. Asta necesită timp. E foarte greu să dăm un pronostic, cînd se va întîmpla. Este o chestiune și de voință politică, de capacitatea politicienilor de la Chișinău să adapteze mai repede instituțiile”, a precizat Băsescu.

Președintele român se arată convins că anul 2015, pentru începerea negocierilor în această privință, nu este un termen realist, întrucît, pe lîngă reformarea instituțiilor statului, e nevoie și de o schimbare a mentalității populației.

„Ar putea fi 2018, 2019 - un termen pentru începerea negocierilor, pentru că ați putea avea cei mai străluciți politicieni, oameni determinați să racordeze instituțiile, dar este și o chestiune de schimbare a mentalității poporului, care nu se produce la fel de repede”, a explicat Băsescu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?