X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

"Negocierile paşnice sînt cea mai bună soluţie a conflictelor teritoriale", consideră ex-preşedintele Serbiei, Boris Tadic

16 apr. 2014,, 11:25   Societate
3503 1
Foto: mk.ru
"Negocierile paşnice sînt cea mai bună soluţie a conflictelor teritoriale", consideră fostul preşedinte al Serbiei, Boris Tadic (2004-2012). Despre aceasta oficialul a declarat marţi, în cadrul întrevederii cu studenţii Universităţii de Stat din Moldova, desfăşurată alături de fostul preşedinte al Poloniei, Aleksander Kwasniewski (1995-2005), şi cel al Albaniei, Rexhep Meidani (1997-2002).

Potrivit agenţiei "Infotag", diplomatul a spus că dialogul este unica modalitate de a soluţiona orice problemă politică sau economică.

"În Serbia au avut loc destule războaie şi în baza exemplului nostru pot declara că conflictele militare nu rezolvă nimic. Trebuie ca toţi politicienii Dvs. să aibă un singur scop ‒ UE. Ei trebuie să poată dialoga foarte bine. De asemenea, este foarte importantă informarea corectă atît a populaţiei, cît şi a politicienilor, în caz contrar sînt posibile conflicte noi", consideră fostul preşedinte.

Colegul lui polonez, Aleksander Kwasniewski, a menţionat că în ajunul aderării la UE, în mai 2004, 78% din populaţia ţării se pronunţa pentru integrarea europeană.

"Am avut inamici şi am avut aceeaşi problemă cu populaţia de la sate. Fermierilor li se spunea că UE este rău şi va nimici totul în Polonia, însă aceşti adversari ai integrării au fost primii în rînd ca să obţină subvenţiile pentru agricultură, oferite de UE. Nici un mit despre prăbuşirea exportului nu s-a împlinit, ba din contra, Polonia exportă în UE fructe, legume, carne, flori", a spus Kwasniewski.

Potrivit spuselor sale, politicienii trebuie să se unească şi să poarte un dialog strîns cu populaţia şi adversarii UE.

"Ar fi timpul să vă gîndiţi ce puteţi face voi pentru Moldova, nu Moldova pentru voi. Integrarea în UE va dura ceva timp, aproximativ 15-20 de ani. Părinţii voştri puţin probabil că vor simţi schimbările, dar voi veţi fi primii care le vor resimţi", a spus fostul şef de stat.

Fostul preşedinte al Albaniei, Rexhep Meidani, a menţionat că Moldova demonstrează rezultate pozitive, care vor avea, inevitabil, impact asupra vieţii sociale şi politice a ţării.

"Este important ca tinerii şi presa să urmărească şi să controleze acţiunile politicienilor, astfel ei vor acţiona în interesele societăţii, a ţării", a spus el.

Comentînd situaţia din Ucraina, fostul preşedinte al Poloniei a îndemnat tinerii să fie pregătiţi pentru orice riscuri, deoarece "perioada paşnică se poate termina în orice moment".

"Moldova nu trebuie să poarte acum dialoguri despre federalizare, confederare. Posibil, acest dialog va fi necesar peste 10-15 ani. Polonia susţine cursul Moldovei spre UE, dar trebuie stabilit un dialog cu oponenţii. Putin a demonstrat lumii întregi că pentru el este importantă forţa şi puterea, nu democraţia", a spus diplomatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?