X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Expert: Acordul de Asociere cu UE va avea un impact negativ asupra vieţii social-economice a Moldovei

14 apr. 2014,, 11:55   Economie
5189 5
Foto: noi.md
"Semnarea Acordului de Asociere RM-UE va duce la consecinţe negative pentru situaţia social-economică a ţării", consideră expertul în domeniul financiar şi economic, Visarion Ceşuev.

Potrivit agenţiei "Infotag", specialistul a spus sîmbătă, în cadrul unui seminar privind urmările Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, că "în document nu se vorbeşte despre fortificarea şi consolidarea economiei cu orientare socială".

"Astfel de prevederi ca dezvoltarea social-economică sînt bazele oricărei forme de democraţie, dar în Acordul între Moldova şi Uniunea Europeană se pare că s-a uitat a le menţiona. Orice stat, bazat pe supremaţia legii, investeşte în cetăţenii săi, deoarece acest fapt influenţează pozitiv climatul de afaceri, majorarea numărului de locuri de muncă şi, prin urmare, majorarea veniturilor la buget. Situaţia actuală nu poate fi numită altfel, decît colonizare", a spus Ceşuev.

Potrivit spuselor acestuia, "acest Acord generează multe întrebări, deoarece în document este scris una, iar în anexe altceva".

"Ne uităm la punctul ce vizează accesul Moldovei la asistenţa financiară din partea UE. Aici este stipulat că Moldova poate beneficia de ajutor din rezervele UE, diverse bănci, dar familiarizîndu-ne cu prevederile cooperării economice, observăm o situaţie opusă. Moldova poate primi ajutor, dar doar în cazul în care va suplimenta bugetul UE şi asta în condiţiile în care nu sîntem membri ai Uniunii Europene", a spus expertul.

Ceşuev a mai menţionat că "asistenţa pe care o va oferi statul cetăţenilor săi sub formă de subvenţii şi scutiri va fi coordonată şi monitorizată, reieşind din practicile UE".

"În care lege este stipulat că trebuie să ne consultăm ce sumă să achităm mamelor cu mulţi copii sau unei persoane cu capacităţi limitate?", s-a indignat el.

Deputatul din partea PCRM, Oleg Reidman, este convins că Uniunea Europeană propune Moldovei să meargă înainte, "punînd carul înaintea boilor".

"Moldovei îi revine rolul unei provincii agricole din vecinătatea UE. Din cele peste 200 de directive ale UE, care urmează a fi implementate în următorii 2-3 ani, peste 90 vizează producerea şi prelucrarea produselor agricole. Industria este practic ignorată în Acordul de Asociere. Sînt menţionate doar 10 directive europene din domeniul energeticii, totodată nu se ia în calcul situaţia reală. Aceste directive au scopul de a crea disonanţe cu "Gazprom" şi asta în condiţiile în care nu există alternativă pentru gazele ruseşti", a spus comunistul.

Potrivit deputatului, "directivele, care au fost coordonate şi implementate în cadrul UE timp de zeci de ani, sînt preluate de autorităţile moldoveneşti fără a se gîndi la consecinţe".

"Anularea tuturor normelor existente şi transferarea economiei naţionale la alte standarde costă sume colosale. Uniunea Europeană se pare că dă bani pentru controlul conform noilor standarde, cu toate că în Acord nu există un asemenea capitol. Pentru măsurile de sporire a competitivităţii producătorul agricol trebuie să găsească singur bani. Pentru a-i avea el trebuie să-şi comercializeze produsele, care să corespunde standardelor actuale, să primească venit şi să-l investească în sporirea calităţii şi alinierea la standardele europene. În lipsa unor astfel de posibilităţi, la momentul actual, mărfurile moldoveneşti nu vor avea loc pe piaţa europeană", este convins Reidman.

Parlamentarul consideră că statul duce o politică greşită, deoarece "Moldova produce cu mult peste cotele propuse de UE şi pentru marfa rămasă nu va exista piaţă de desfacere, deoarece nu corespunde standardelor europene, iar în CSI nu va putea fi comercializată pentru că nu este competitivă, deoarece vor fi aplicate cote tarifare pentru import".

"De unde producătorul să ia surse pentru a investi în implementarea standardelor europene, în sporirea calităţii şi competitivităţii produselor sale, pentru implementarea a peste 20 de directive europene de marcare a produselor sale? Acest Acord va conserva pentru totdeauna înapoierea producţiei moldoveneşti, detaşînd-o de la pieţele tradiţionale şi interzicîndu-i accesul pe piaţa europeană", a subliniat deputatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?