X 
Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Noi miliarde de metri cubi de gaz în Arctica rusească

12 apr. 2014,, 11:58   Ştiinţă şi IT
7096 1
Foto : politikus.ru
În zona platformei continentale a Rusiei din Arctica au fost descoperite cîteva zeci de zăcăminte de hidrocarburi. Estimările arată că un singur zăcămînt are o producţie anuală de aproape 16 miliarde de metri cubi de gaz, potrivit cotidianului Rossiiskaia gazeta.

Primele livrări sînt așteptate în 2015. Este vorba despre resurse energetice din Mările Kara și Peciora. Zăcămintele descoperite se află în imediata apropiere a țărmului și la o adîncime mică: în Marea Peciora – maximum la 26 de kilometri de coastă și la o adîncime de 10 metri, iar în Marea Kara - la 5 kilometri de țărm și la o adîncime de 5 kilometri.

Concluzia specialiștilor e univocă: prospecțiunea și exploatarea vor costa relativ scump. Pentru comparație: zăcămîntul Ștokam de gaze condensate, considerat unul dintre cele mai mari și cele mai promițătoare din lume, se află la o distanță de 600 de kilometri de coastă și la o adîncime de 340 de metri.

Rusia continuă să descopere noi cîmpuri de hidrocarburi, iar acest lucru este foarte important, spune expertul Konstantin Simonov. „Rusia descoperă tot mai multe rezerve de hidrocarburi în contextul discuțiilor aprinse despre rezervele de petrol și gaze naturale ale țării care ar fi aproape epuizate. Astfel, anual punem în balanță rezerve de petrol și gaze mai multe decît extragem. Faptul că aceste descoperiri au fost făcute în zona arctică demonstrează cît de promițătoare sînt cercetările în Arctica”.

Prospecțiuni și extrageri de hidrocarburi din Marea Kara au loc de mai mulți ani. Experiența acumulată este de mare ajutor, menționează experții. Faptul că zăcămintele se afla aproape de țărm constituie un avantaj. Există tehnologii de foraj orizontal pe distanțe mari, ceea ce asigură profitabilitatea zăcămintelor situate în zona de coastă a Mărilor Kara și Peciora și nu va fi nevoie de crearea unor insule artificiale. Toate acestea și multe alte lucruri vor spori concurența între companiile interesate de realizarea noilor proiecte.

Operatorii viitoarelor zăcăminte vor lupta crîncen pentru obținerea dreptului de parteneri, subliniază Konstantin Simonov, directorul Fondul Național pentru Securitatea Energetică. „Fără îndoaială, va fi concurență mare. Însă noi trebuie să înțelegem că nu sînt chiar atît de multe companii care dețin astăzi suficiente resurse financiare și tehnologii: Exxon Mobil, Eni, Royal Dutch Shell, Total. Vor fi foarte mulți doritori. Interesul pentru Arctica este mare. Știm că Rosneft realizează deja proiecte cu Exxon Mobil în Marea Kara. Nici chiar sancțiunile nu vor influența asupra acestor proiecte”.

Conform estimărilor experților ruși, producția de petrol de pe platoul arctic ar putea ajunge, peste 10 ani, la 5% din volumul total, iar cea de gaze naturale - pînă la 10%. Interesul străinilor față de proiectele din Arctica rusească este alimentat și de experții internaționali. Astfel, potrivit datelor Geological Society of America, platourile continentale din mările polare conțin peste 20% din rezervele de hidrocarburi încă nedescoperite în lume. Iar cea mai mare parte îi revine Rusiei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?