X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

APCE recomandă oferirea statului de limbă regională limbii găgăuze

12 apr. 2014,, 10:30   Societate
3273 0
Foto : noi.md
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei recomandă Moldovei să ratifice Carta limbilor redionale şi limbilor minorităţilor naţionale. Această propunere a fost făcută în cadrul sesiunii APCE la recomandarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, transmite NOI.md cu referire la
MOLDNEWS.

În iniţiativa prezentată se menţionează că „în 2011, autorităţile au creat un grup de lucru pentru ratificarea Cartei” şi pînă în februarie 2012 a pregătit un proiect în acest sens, însă actul normativ nu a fost finalizat pentru a putea fi votat în Parlament.

„Guvernul moldovean nu l-a prezentat Parlamentului pentru ratificare şi, de facto, au fost sistate toate acţiunile pregătitoare de ratificare. Recomandăm insistent Moldovei să reia pregătirile pentru ratificare şi să ratifice acest acord fără întîrziere”, se menţionează în document.

De menţionat că în anexa iniţiativei se arată că statutul de limbă regională în Moldova trebuie să le obţină limbile rusă, găgăuză, ucraineană, bulgară, germană, poloneză, romani (ţigănească – n.r.) şi idiş, deoarece acestea sînt folosite de peste 100 de ani de populaţia acestui teritoriu.

De asemenea, se propune oferirea statutului de limbi extra-teritoriale limbilor germană, idiş, poloneză şi romani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?