Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Liderul de la Tiraspol s-a plîns comisarului ONU de „măsurile restrictive ale statelor vecine”

11 apr. 2014,, 12:28   Societate
3506 0
Foto: newstv.md
Transnistria în permanenţă se confruntă cu măsuri restrictive întreprinse împotriva cetăţenilor săi de către statele vecine. O declarație în acest sens a făcut preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, în cadrul întrevederii de ieri, la Tiraspol, cu delegaţia ONU, în frunte cu Înaltul comisar adjunct al ONU pentru drepturile omului, Flavia Pansieri.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la pagina web a liderului de la Tiraspol, Șevciuk a comunicat oaspetelui, care în premieră a vizitat Transnistria, că, de exemplu, Ucraina a introdus "restricţii discriminatorii pentru cetăţenii Federaţiei Ruse care locuiesc pe teritoriul RMN".

"Cazuri de interzicere a traversării frontierei pentru cetăţenii ruşi sînt peste 300. În legătură cu acest fapt, fluxul de pasageri s-a redus semnificativ, zeci de mii de oameni au renunţat să călătorească", a spus Şevciuk.

El a atras atenţia şi asupra problemei "documentării obligatorii a transnistrenilor de către autorităţile moldoveneşti".

"Moldova nu eliberează transnistrenilor adeverinţă precum că nu sînt cetăţeni ai Moldovei. Acest fapt îi împiedică să solicite cetăţenia altor ţări. Între timp, dreptul internaţional interzice impunerea oamenilor de a deţine o anumită cetăţenie", afirmă liderul de la Tiraspol.

Potrivit lui, o altă problemă este refuzul Moldovei de a legaliza documentele transnistrene privind educaţia fapt ce "limitează dreptul absolvenţilor de a-şi continua studiile sau de a se angaja peste hotare".

"Politica Moldovei are drept scop suprimarea economiei Transnistriei, limitarea drepturilor fundamentale ale oamenilor. Voinţa transnistrenilor trebuie respectată de comunitatea internaţională nu mai puţin decît voinţa oamenilor din alte ţări. Principiul consultării cetăţenilor stă la baza diverselor decizii politice din Gibraltar, Kosovo, Ciprul de Nord... Şi noi nu înţelegem acest fapt, din moment ce rezultatele referendumului din Transnistria sînt ignorate", a spus Şevciuk.

Oaspeţii s-au interesat de cursul realizării de către Tiraspol a recomandărilor expertului ONU pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg. Autorităţile regiunii au comunicat că a fost aprobat Planul de acţiuni pentru realizarea recomandărilor, în care sînt stipulate direcţiile de bază, ce solicită atenţie pentru a îmbunătăţi situaţia din domeniul asigurării drepturilor omului în Transnistria.

Potrivit comunicatului, Flavia Pansieri "cu plăcere a remarcat acţiunile întreprinse pentru realizarea recomandărilor", menţionînd că "rămîne un şir de direcţii problematice asupra cărora rămîne de lucrat".

"Cel mai important este ca tempoul început să fie continuat. De mers înainte fără oprire", a conchis Înaltul comisar adjunct al ONU.

În 2012, Thomas Hammarberg de trei ori a vizitat Transnistria, mergînd și la instituţii medicale, şcoli, instituţii speciale, orfelinate, închisori. Raportul său privind vizita conţine 38 de recomandări de îmbunătăţire a situaţiei din domeniul comportamentului cu deţinuţii, prevenirea corupţiei, din domeniul sănătăţii, educaţiei, protecţiei sociale a copiilor şi maturilor cu posibilităţi limitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?