X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Ucraina AMENINȚATĂ de dezastru nuclear

11 apr. 2014,, 11:11   Externe
10112 9
Foto: lenta.ru
Kievul reduce cooperarea cu producătorii din domeniul nuclear din Rusia și intenționează să semneze cu firma americană Westinghouse un contract pentru furnizarea de combustibil nuclear. Anterior, calitatea combustibilului nuclear de la Westinghouse în mod repetat a fost pusă la îndoială. Acest lucru va reduce din fiabilitatea reactoarelor nucleare și ar putea amenința securitatea nucleară, a spus, pentru "RIA Novosti", vice-președintele Uniunii Internaționale a Veteranilor din industria energiei nucleare, Evgheni Akimov.

Anterior, în Cehia, la centrala nucleară "Temelin", care lucrează cu reactoare de proiectare sovietică s-a produs depresurizarea combustibilului produs de Westinghouse, în consecință partea cehă a refuzat serviciile acestui furnizor. În perioada 2012-2013, în timpul lucrărilor de reparație planificate la Centrala atomică Sud-Ucraineană au fost fixate încălcări în lucrul echipamentelor ТВС-W de producție americană. S-a dovedit că aceste încălcări au fost cauzate de defectele combustibilului companiei cu care de dorește semnarea contractului.

"Centralele nucleare din Ucraina funcționează cu reactoare rusești (sovietice). Acestea sînt concepute pentru combustibilul fabricat la Elecrtostal (Rusia). Folosirea echipamentelor de producție americană nu se încadrează în cadrul proiectului rusesc. Utilizarea combustibilului Westinghouse poate afecta reactoarele la centralele nucleare ucrainene și în cele din urmă poate genera colapsul sectorului energetic ucrainean. Este un lucru teribil. Putem obține în rezultat reactoare "moarte". Totuși, energia nucleară reprezintă 50 la suta din totalul energiei produse în Ucraina", - a declarat Akimov.

Nu poate fi exclusă nici eliberarea de materiale radioactive în atmosferă ca urmare a eventualelor incidente legate de utilizarea combustibilului Westinghouse, a subliniat expertul.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?