X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4014

Putin i-a scris o scrisoare lui Timofti

10 apr. 2014,, 17:48   Politică
42354 69
Foto: noi.md
Redacţia noastră a intrat în posesia unei scrisori, trimisă de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în adresa preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Publicăm textul integral al scrisorii.

„Stimate preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti!

În ultimele luni, economia Ucrainei degradează virtiginos. Se aprofundează căderea industriei şi construcţiilor. Creşte deficitul bugetar. S-a înrăutăţit brusc situaţia în domeniul valutar, la soldul comercial negativ s-a mai adăugat şi retragerea capitalui din ţară. Economia Ucrainei se apropie de dafault, de sistarea producţiei şi de o creştere bruscă a şomajului.

Rusia şi ţările Uniunii Europene sînt cei mai mari parteneri comerciali ai Ucrainei. Reieşind din acest fapt, la summit-ul Rusia-UE de la sfîrşitul lunii februarie curent, noi am convenit cu partenerii noştri europeni să desfăşurăm consultări privind dezvoltarea economiei ucrainene, avînd în vedere respectarea intereselor Ucrainei şi ţărilor noastre la crearea uniunilor integraţioniste cu participarea ei. Însă toate tentativele părţii ruse de a începe consultări reale nu s-au soldat cu succes.

În locul consultărilor noi auzim apeluri de a reduce preţurile contractuale la gazelle ruseşti, care ar purta “un caracter politic”. Se creează impresia că partenerii europeni doresc să transpună unilateral asupra Rusiei consecinţele crizei economice din Ucraina.

Din primele zile ale existenţei Ucrainei independente, Rusia a susţinut stabilitatea economiei ucrainene, livrîndu-i gaze la preţuri reduse. În ianuarie 2009, cu participarea premierului Iu. Timoşenko, a fost semnat contractul de vînzare-cumpărare a gazelor ruseşti pentru 2009-2013, ce reglementa problemele de livrare şi achitare a gazelor şi garanta tranzitul continuu pe teritoriul Ucrainei. Şi pe care Rusia îl respectă. Apropo, ministrul Combustibilului şi Energeticii al Ucrainei pe atunci era Iu. Prodan – el şi acum ocupă un post similar în guvernul de la Kiev.

Volumul gazelor naturale, livrate Ucrainei, în conformitate cu acest contract, a constituit în perioada 2009-2014 (primul trimestru) 147,2 mild. metri cubi. Aş dori să menţionez în speical „formula preţului”, fixată în acest contract, nu s-a modificat niciodată. Şi Ucraina, inclusiv pînă în august 2013, a achitat regulat plata pentru gaze potrivit acestei formule.

Este altceva că deja după semnarea contractului, Rusia a oferit Ucrainei un şir de facilităţi şi reduceri fără precedent la preţul gazelor. Aceasta este reducerea, potrivit acordurilor de la Harkov din 2010, care era oferită ca avans în contul viitoarelor plăţi, începînd cu 2017, pentru arenda Flotei la Marea Neagră. Reducerea la preţurile pentru gaze, procurate pentru întreprinderile chimice din Craina. Reducerea introdusă în decembrie 2013, pe un trimestru, în legătură cu situaţia critică din economia ucraineană. Începînd cu 2009, cumulativ, aceste reduceri au constituit 17 mild. dolari SUA. La acestea se mai adaugă sancţiunile pentru cantităţile neconsumate de gaze din consumul minim anual de gaze (take-or-pay). Astfel, în ultimii patru ani, Rusia a suvbenţionat Ucraina din contul reducerii preţurilor la gaze cu 35,4 mild. dolari SUA. Totodată, în decembrie 2013, Rusia a acordat Ucrainei un credit în valoare de 3 mild. dolari SUA. Aceste resurse financiare semnificative au fost direcţionate pentru menţinerea stabilităţii şi capacităţii de plată a economiei ucrainene, pentru păstrarea locurilor de muncă. Subliniez – în afară de Rusia nimeni nu afăcut acest lucru.

Dar partenerii europeni? În loc să ofere un sprijin real pentru Ucraina – declaraţii de intenţii. Promisiuni fără fapte reale. Uniunea Europeană foloseşte economia ucraineană ca o sursă de materie primă alimentară, de metale şi resurse minerale şi, concomitent, ca o piaţă de desfacere a producţiei finite (industria constructoare de maşini, chimică), generînd, totodată, un deficit al balanţei comerciale cu Ucraina de peste 10 mild. dolari SUA. Iar aceasta este aproape o treime din deficitul total al operaţiunilor Ucrainei în anul 2013.

Criza din economia ucraineană, în mare parte, generată de dezechilibrul în comerţul cu ţările UE, are un impact extrem de negativ asupra obligaţiilor contractuale ale Ucrainei la livrarea gazelor ruseşti. „Gazprom” nu pretinde şi nici nu intenţionează să pretindă anumite condiţii suplimentare faţă de cele reflectate în contractul din 2009. Aceasta se referă şi la preţul contractual la gaze, calculat în strictă conformitate cu formulta stabilită. Însă Rusia nu mai poate să poarte singură povara susţinerii economiei ucrainene, oferindu-i reduceri la gaze şi iertîndu-i datoriile. Achitînd, de fapt, prin subvenţiile sale, deficitul comercial dintre Ucraina şi ţările UE.

Anul acesta, din lună în lună creşte datoria NAK „Naftogaz Ukrainî” pentru gazul livrat. În noiembrie-decembrie 2013 - 1451,5 mil. dolari SUA, în februarie 2014 – plus 260,3 mil. în martie încă 526,1 mil. Vă atrag atenţia aupra faptului că în martie încă erau valabile preţurile cu reducere - 268,5 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, Şi chiar la acest preţ Ucraina nu a plătit niciun dolar!

În asemenea condiţii, „Gazprom”, conform punctelor 5.1.5, 5.8 şi 5.3 al contractului în vigoareva fi nevoit să treacă la achitarea în avans pentru livrările de gaze şi în cazul încălcării condiţiilor de plată să întrerupă parţial sau total livrăeile de gaze. Cu alte cuvinte, va fi livrat exact atîta gaz cît va fi achitat de către partea ucraineană pentru o lună înainte.

Desigur, aceata ete o măsură extremă. Noi ne dăm seama că ea va majora riscurile preluării nesancţionate de gaze, ce trece prin teritoriul Ucrainei pentru consumatorii europeni. Şi că ar putea împiedica crearea rezervelor de gaze în Ucraina pentru asigurarea consumatorilor ei în perioada de toamnă-iarnă. Pentru a garanta tranzitul continuu de gaze trebuie ca, în cel mai apropiat timp, să înceapă pomparea gazului în rezervoarul din Ucraina în volum de 11,5 mild. metri cubi, iar aceasta va fi nevoie de plăţi de 5 mild. dolari SUA.

Însă detaşarea partenerilor noştri de la acţiunile comune de soluţionare a crizei economice din Ucraina şi chiar de la consultări cu partea rusă nu-i oferă Rusiei nicio alternativă.

Ieşirea din situaţia dată poate fi doar una. Să desfăşurăm imediat consultări la nivelul miniştrilor economiei, finanţelor şi energeticii, pentru a elabora acţiuni coordonate de stabilizare a economiei Ucrainei şi a asigura livrările şi tranzitul gazelor ruseşti în strictă conformitate cu condiţiile contractuale. Şi să purcedem cît ma rapid la acţiuni coordonate concrete. Spre aceasta noi îi chemăm partenerii noştri europeni.

Desigur, Rusia este gata să participe la stabilizarea şi restabilirea economiei ucrainene. Dar nu în mod unilateral, dar în condiţii de paritate cu partenerii noştri europeni. Ţinînd cont de investiţiile şi cheltuielile, pe care o perioadă îndelungată Rusia le-a suportat de una singură, sprijinind Ucraina. Numai o asemenea abordare, în viziunea noastră, este corectă şi echilibrată. Şi doar ea ne va conduce spre succes.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?