X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Următorul pas al Rusiei în raport cu Moldova îi va viza pe migranții moldoveni

9 apr. 2014,, 17:20   Societate
12021 19
Foto: arena.md
Deși interdicția impusă de Federația Rusă la importul produselor din carne de porc din Moldova nu va afecta esențial economia țării, acest embargo denotă totuși că autoritățile federației nu sînt cooperante cu cele de la Chișinău. Așa a comentat analistul politic Vasile Croitoru decizia anunțată recent de „Rosselhoznadzor” privind interdicția importului de mezeluri din Moldova.

Analistul afirmă că în prezent, relațiile moldo-ruse sînt marcate de parcursul european al țării, iar anumite decizii luate de federație sînt pur politice.

„Simbolic, Rusia demonstrează că nu este cooperantă cu Moldova la nivel economic. Prin toate embargourile impuse ne împinge practic în brațele UE. Nu trebuie să reacționăm emotiv la această decizie, trebuia de mult să învățăm lecția din 2006 și anume că dependența de o singură piață este un risc pentru securitatea economică a țării. Simbolic, această decizie este o palmă dată Republicii Moldova”, a subliniat Vasile Croitoru.

Expertul se arată convins că autoritățile ruse vor continua să găsească modalități pentru a șantaja Republica Moldova, inclusiv prin impunerea diferitor interdicții și embargouri. Potrivit lui, acțiunile Rusiei vor fi mai pronunțate în pragul alegerilor parlamentare din acest an, iar următoarea mișcare ar putea viza moldovenii care muncesc în federație.

„Contează cum va depăși Rusia procesul de asociere al Moldovei la UE. Dar din ce vedem, lucrurile acestea au o semnificație curat politică. Cred că Rusia va continua să șantajeze, să impună interdicții, iar următorul pas va viza moldovenii care muncesc acolo, care vor fi folosiți ca instrumente în procesul electoral, pentru a influența rezultatele alegerilor”, a conchis Croitoru.

Menționăm că „Rosselhoznadzor” a interzis importul de produse din carne de porc finite din Republica Moldova, din cauza problemelor legate de reexport.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?