X 
Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Taraclia vrea autonomie culturală și nimic mai mult?

9 apr. 2014,, 15:29   Societate
4702 1
Foto: vfokuse.md
"Conferirea statului de autonomie culturală raionului Taraclia va elimina factorul politic la alocarea finanțelor pentru dezvoltarea acestuia, va permite eliminarea altor fenomene negative a regiunii dens populate de etnici bulgari", a declarat pentru NOI.md președintele raionului Taraclia, Alexandr Garanovschi.

"Propunem atenţiei dumneavoastră cîteva cifre și veţi ghici cauzele celor ce se întîmplă. Granturile externe pe cap de locuitor, în general, astăzi în Republica Moldova constituie 48 de euro, iar pentru raionul nostru ‒ 17. Din bugetul național pentru menținere, de dezvoltare nici nu poate fi vorba, pentru anul curent au fost alocate 2 milioane 700 de mii de lei, iar raionului Hîncești ‒ 32 de milioane. Da, ei au de doua ori mai mult teritoriu, acolo locuieşte de trei ori mai multă populație, dar nu de zece ori, comparativ cu alocările financiare. În medie, pentru reparaţia drumurilor locale din Fondul rutier au primit de la 12 la 22 de milioane de lei, noi însă – 3 milioane. Să continui?", a precizat Garanovschi.

Iar în ce priveşte soborul general preconizat, nu doar statutul special al regiunii va fi în centrul atenției acestuia.

"Ne propunem să discutăm serios la Soborul general al bulgarilor din Republica Moldova, preconizat pentru 12 aprilie, și apoi să luăm măsurile necesare pentru un studiu mai aprofundat al limbilor bulgară și moldovenească pe teritoriul raionului și în satele bulgare din alte raioane. Liceenii claselor superioare pînă în ziua de astăzi nu au manuale de limba bulgară, învaţă după materialele metodologice din Bulgaria. De la grădinițe și școli lipsesc profesorii de limba moldovenească. În general, vom discuta și vom rezolva o mulțime de chestiuni. Dar totul în cadrul legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova", a încheiat Garanovschi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?