Eurovision stiri: 523
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Soborul general republican al bulgarilor din Moldova nu are nimic comun cu situația din Ucraina – declarație

9 apr. 2014,, 10:50   Societate
4128 1
Foto: noi.md
"Scopul principal al celui de-al doilea Sobor general republican al bulgarilor din Republica Moldova este de a convinge Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova să confere raionului Taraclia, în care locuiesc compact etnici bulgari, statutul de autonomie culturală, ca astfel să-i fie păstrată independența după reforma administrativ-teritorială preconizată pentru anul 2015", a declarat pentru NOI.md președintele Comunităţii Bulgare din Republica Moldova, Fiodor Sabii.

Interlocutorul a precizat că "bulgarii nu cer mai multe drepturi speciale decît are, spre exemplu, UTA Găgăuzia".

"Patria şi mama, după cum știți, nu se aleg. Patria noastră, încă acum 200 de ani, a devenit Basarabia. Aici sînt îngropaţi strămoșii noștri și în componenţa Moldovei unite și indivizibile dorim să ne creștem copiii și nepoții. Şi de aceea, i-am invitat la evenimentul important pentru viitorul nostru pe prim-ministru Leancă, parlamentarii ţării, ambasadorul bulgar în Republica Moldova, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, şi-au anunțat deja sosirea reprezentanții orașelor înfrăţite din Bulgaria. Şi de aceea venim cu o rugăminte specială faţă de unele surse mass-media ‒ iubitoare de ştiri incendiare: nu trebuie să vedeţi în acțiunile noastre anumite aspirații separatiste și scenarii ucrainene", a declarat președintele Comunității.

În plus, "bulgarii din Republica Moldova vor să discute problemele păstrării și dezvoltării culturii bulgare, limbii, tradițiilor, identității etnice, precum și crearea condițiilor necesare pentru studierea limbii de stat de către bulgari", a menţionat membrul Comitetului organizatoric al Soborului general, care urmează să fie convocat.

"Mai vrem să rugăm conducerea Moldovei să recunoască ziua de 24 mai drept una de sărbătoare ‒ Ziua Scrierii Slave, iar 27 septembrie ‒ Ziua Bulgarilor Basarabeni, cu recuperarea lor ulterioară", a încheiat conversația Sabii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?