Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4011

Marinuța: Arsenalul Armatei Naţionale trebuie dublat

8 apr. 2014,, 16:43   Societate
3723 3
Foto: noi.md
Republica Moldova ar trebui să aibă o armată de două ori mai mare decît permite Constituția. Cel puțin așa consideră fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța.

„Parlamentul a aprobat un efectiv militar de 6500 și 1500 de civili. La momentul actual cifra este mai mică. Consider că armata trebuie să fie mai numeroasă. O țară care are un conflict înghețat pe teritoriul său trebuie să dețină o armată de cel puțin 1% din numărul populației”, a declarat Vitalie Marinuța în cadrul unei emisiuni la postul Jurnal TV.

Fostul ministru al Apărării consideră că ordinul preşedintelui statului de a convoca Consiliul Suprem de Securitate a întîrziat.

„Ar fi fost necesar să se fi desfășurat acum cîteva săptămîni, imediat după referendumul din Crimeea sau înainte ca ministrul de externe să plece la Moscova, pentru a transmite mesajul pregătit în domeniul securității și apărării. Faptul că Consiliul a avut loc după vizita de la Moscova denotă că au existat, probabil, unele discuții în culise”, a adăugat fostul ministru al Apărării.

Fostul ministru a menționat că soldații Armatei Naționale a Republicii Moldova au pregătirea necesară pentru a face față unui eventual conflict, dar echipamentul și tehnica militară sînt învechite.

„Dar ceea ce ține de efectiv, soldați și ofițeri, aceasta este bogăția noastră națională. De multe ori au demonstrat că pot face față. În prezent, în jur de 50 la sută din soldații Armatei Naționale pot să-și îndeplinească misiunea”, a menţionat Marinuța.

Amintim că preşedintele Nicolae Timofti a cerut armatei să fie pregătită în caz de provocări, ce ar putea avea loc înainte de semnarea Acordului de asociere şi liber schimb cu UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?