X 
Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4035

Deputații nu i-au lăsat pe fermierii din stînga Nistrului la pămînturile lor şi au zădărnicit runda de negocieri „5+2”

5 apr. 2014,, 16:00   Societate
5940 6
Foto : moldoveanul.md
Deputaţilor nu le-a ajuns un vot pentru a aproba în lectură finală proiectul de lege privind anularea accizelor în bugetul moldovenesc pentru agenţii economici din Transnistria, informează NOI.md.

Proiectul de lege a fost pus la vot de două ori, însă nu a acumulat numărul necesar de voturi. Această chestiune a fost ultima pe ordinea de zi, iar pînă atunci sala de şedinţă a fost părăsită de deputaţii opoziţiei comuniste. Către începutul examinării chestiunii, în sală erau 53 de parlamentari – 50 ai partidelor coaliţiei de guvernare şi trei liberali. Cei din urmă au refuzat să voteze proiectul, motivînd că au făcut cunoştinţă cu unele amendamente abia astăzi. În consecinţă, în ambele cazuri, proiectul de lege nu a acumulat numărul necesar de 51 de voturi.

Pentru luni, 7 aprilie, este preconizată reuniunea reprezentanţilor în procesul de negocieri din partea Transnistriei şi Moldovei cu participarea grupurilor de experţi (de lucru) pentru probleme economice, ce urmează să se desfășoare la Oficiul de la Bender al Misiunii OSCE în Moldova. Printre principalele subiecte ale întrevederii figurează problema utilizării terenurilor situate în raionul Dubăsari din Transnistria de către fermierii moldoveni.

NOI.md aminteşte că, anterior, fermierii moldoveni din stînga Nistrului au obţinut acordul Transnistriei de a soluţiona problema şi de a le permite să-şi prelucreze terenurile situate după traseul Camenca-Tiraspol, doar cu condiţia anulării accizelor pentru agenţii economici transnistreni.

Totodată, pe 1 aprilie, după întrevederea cu vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, reprezentantul politic al Tiraspolului, Nina Ştanski, a declarat că dacă la şedinţa Parlamentului Moldovei nu vor fi anulate accizele discriminatorii la import pentru agenţii economici din Transnistria, atunci delegaţia RMN va renunţa la runda de negocieri în format “5+2”, preconizată pentru 10-11 aprilie la Viena”.

Ne rămîne doar să ghicim dacă va avea loc reuniunea sau nu şi care vor fi rezultatele acesteia, ţinînd cont de faptul că negociatorii transnistreni sînt extrem de ireconciliabili.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?