Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4035

Deputaţii tratează sceptic declaraţiile başcanului Găgăuziei despre ridicarea interdicţiilor la importul vinurilor în Rusia

31 mar. 2014,, 16:00   Societate
3391 1
Foto: moldnews.md
"Declaraţiile başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, cu privire la ridicarea de către Rospotrebnadzor a interdicţiilor la importul de vinuri moldoveneşti în Rusia sînt o manevră electorală", consideră deputatul din partea Partidului Liberal Democrat Petru Vlah.

Solicitat de "Infotag", deputatul a spus că "lipsa confirmării informaţiei cu privire la ridicarea embargoului pentru producţia de vinificaţie de către reprezentanţii Rospotrebnadzorului şi ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova nu este în avantajul başcanului".

"Surse sigure vor confirma că în el nu poţi avea încredere. Au fost cazuri cînd din cauza politicii lui Formuzal, investitorii care veneau în autonomie preferau să nu investească în dezvoltarea Găgăuziei. De rînd cu şeful Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, başcanul nu a făcut nimic pentru Găgăuzia, ci doar s-a certat cu autorităţile centrale", consideră Vlah.

Potrivit parlamentarului, "conducerea autonomiei se crede cea mai deşteaptă şi se joacă cu populaţia, însă nu va reuși să tragă pe sfoară poporul".

Deputatul comunist Oleg Garizan speră că "declaraţiile lui Formuzal se vor dovedi a fi veridice, deoarece un astfel de joc nu este în folosul locuitorilor autonomiei, inclusiv în folosul başcanului".

"Trebuie să aşteptăm confirmarea oficială. Posibil, au apărut probleme la semnarea acordurilor, pentru ca combinatele de vinificaţie să poată coopera cu Rusia, evitînd disonanţele cu centrul. Cu toţii sîntem interesaţi de soluţionarea cît mai rapidă a acestei probleme şi va fi foarte trist dacă se va adeveri că toate acestea au fost o minciună şi un joc politic", a spus parlamentarul.

Deputatul din partea Partidului Democrat Alexandru Stoianoglo consideră că "dialogul între Moldova şi Rusia este necesar la toate nivelele şi, dacă Formuzal poate influenţa ridicarea embargoului, atunci el trebuie să acţioneze în interesul întregii ţări, nu doar al autonomiei".

"Ținînd cont de faptul că başcanul este şeful Găgăuziei, el trebuie să fie responsabil şi onest faţă de alegătorii săi. Sperăm că declaraţiile sale nu sînt un populism ordinar", a spus democratul.

Săptămîna trecută Formuzal a declarat că a convenit cu Rospotrebnadzor asupra ridicării restricţiilor la importul de produse alcoolice moldoveneşti.

Formuzal a menţionat că "în Rusia deja a fost trimis primul vagon cu vinuri din Găgăuzia şi acest exemplu curînd va fi urmat şi de alţi producători din Cahul, Cimişlia, Taraclia, Basarabeasca şi Bălţi".

Şefa interimară a Rospotrebnadzorului, Ana Popova, a comunicat pentru "Interfax", că interdicţiile de livrare au fost ridicate doar pentru compania găgăuză "Cazaiac Vin".

Potrivit ei, "rezultatele mostrelor studiate, ale acestei companii, demonstrează o corespundere totală cu cerinţele normative".

Pe 11 septembrie 2013, Rusia a sistat importul de produse alcoolice moldoveneşti motivînd că ar fi "de calitate joasă". Mulţi experţi şi analişti consideră că motivul adevărat al "sistării" se ascunde în dorinţa Moldovei de a semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

La începutul lunii martie Rospotrebnadzor a comunicat că la solicitarea lui Formuzal, companiilor S.A. "Vinurile Comratului", S.A. "Tomai Winex", S.A. "Invinprom", S.A."Cazaiac Vin", S.A. "Vinăria Bostavan" li s-a permis doar să prezinte "mostre ale produselor lor pentru a le supune unei expertize la laboratorul Rospotrebnadzorului".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?