X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Preşedintele român se teme de „apetitul” lui Putin

31 mar. 2014,, 10:06   Externe
5397 4
Foto : paginadepolitica.ro
Preşedintele român, Traian Băsescu, a declarat că „Vladimir Putin se uită cu cel mai mare jind la gurile Dunării” şi că „impredictibilitatea” Rusiei poate face ca în viitorul apropiat regiunea Odessa, Transnistria şi părţi din estul Ucrainei să treacă sub control rusesc.

Din declaraţiile preşedintelui român reiese clar că se pregăteşte pentru situaţia în care Rusia va avea graniţă cu România de-a lungul Dunării.

Băsescu a amintit că afirmaţia făcută de el în 2005 că Vladimir Putin consideră Marea Neagră „un lac rusesc” tinde să devină o realitate după evenimentele recente din Crimeea. Băsescu a cerut Ministerului român al Apărării şi Statului Major al armatei române să desfăşoare în mod operativ o analiză a situaţiei şi să crească „capacitatea de reacţie a armatei”.

Luînd cuvîntul în faţa conducerii armatei, pe 28 martie, Băsescu a declarat următoarele: „Nu putem spune că mai putem privi la incidentele din 2008 cînd Federaţia Rusă a ocupat Abhazia şi Osetia de Sud ca la nişte incidente izolate, este clar că a fost Georgia în 2008, a urmat Ucraina în 2014. Orice om politic şi strateg militar trebuie să-şi pună întrebarea Cine urmează? Ca o fi Transnistria, că o fi Transnistria şi Republica Moldova, că urmează regiunea de sud a Ucrainei, de la Crimeea către Odessa pînă la gurile Dunării, sunt întrebări pe care oricine poate să şi le pună, în lipsa unor declaraţii ferme ale Federaţiei Ruse”.

Traian Băsescu nu a specificat în ce mod intenţionează să reacţioneze la presupusele acţiuni ale Rusiei în Ucraina, dar autorităţile române deja s-au adresat NATO cu cererea de a spori prezenţa militară în Europa de Est. Pe de altă parte, preşedintele a avertizat autorităţile Moldovei că în cazul unei „agresiuni militare” din partea Rusiei România nu va interveni militar. Cu toate acestea presa regională din zonele de frontieră relatează că autorităţile locale au primit ordin urgent să pregătească planuri de mobilizare şi bugete în acest sens. Plecînd de la declaraţiile haotice, lipsite de consecvenţă şi adesea destul de agresive ale conducerii române se poate trage concluzia că principalul pericol pentru România nu constă în miticul „apetit teritorial” al Rusiei, ci în preşedintele Traian Băsescu.

Valentin Mîndrăşescu


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?