X 
Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4034

Lavrov indignat de retorica provocatoare a Occidentului referitoare la Transnistria. “Nu învață nimic din istorie”

29 mar. 2014,, 17:51   Societate
12082 33
Foto: mir24.tv
Ministrul rus de Externe a acuzat Uniunea Europeană de forțarea semnării acordului cu R. Moldova, încordarea atmosferei în jurul Transnistriei și ignorarea totală a problemelor din regiune.

Ministerul de Afaceri Externe al Rusiei planifică să discute foarte serios cu SUA și UE despre Republica Moldova și nerecunoscuta Republică Moldovenească Nistreană. Despre aceasta a anunțat Serghei Lavrov într-un interiu publicat pe site-ul oficial al MAE rus.

Potrivit ministrului rus de Externe, SUA și UE au o un comportament provocator, creînd condiții insuportabile pentru Transnistria și o nouă ruptură în relațiile internaționale.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federaţiei Ruse: “Noi dorim să discutăm foarte serios cu ei acest subiect, deoarece ei tensionează atmosfera în jurul Transnistriei, care, chipurile, ar fi următoarea (după Crimeea – n.r.).

Este o retorică revoltătoare şi provocatoare. În realitate, ei încearcă prin acțiunile lor practice să creeze în jurul Tiraspolului o situație insuportabilă, încălcînd, repet, obligațiile ce oferă Transnistriei anumite libertăți de circulație, tranzit, de activitate economică externă. Este revoltător. Istoria nu i-a învăţat nimic”.

În opinia lui Lavrov, Uniunea Europeană forțează în mod conștient semnarea Acordului de Asociere cu R.Moldova, încercînd să aprobe documentul pînă la alegeri. Cu toate acestea, însuşi faptul existenței problemei transnistrene, atît Uniunea Europeană, SUA, cît și Chișinăul, și noua conducere ucraineană, este trecut cu vederea.

Serghei Lavrov: „În proiectul acordului cu Moldova, Transnistria pur şi simplu nu există. Nu există nici acordurile cu participarea Chişinăului şi Tiraspolului din 1997, conform căruia Transnistria are dreptul la activitatea economică externă. Tot ce se întîmplă în jurul Transnistriei, de asemenea, este ignorat – însuşi Chişinăul şi noii conducători ucraineni au organizat, de fapt, o blocadă”.

La scurt timp de la referendumul din Crimeea și includerea peninsulei în componența Rusiei, președintele Moldovei, Nicolae Timofti, a prevenit Rusia în legătură cu “acțiunile greșite” în ceea ce privește Transnistria. Motiv pentru o astfel de declarație a servit adresarea liderului Sovietului Suprem al Transnistriei către spicherului Dumei de Stat cu rugămintea de a prevedea în legislația rusă posibilitatea includerii nerecunoscutei republici în componența Federaţiei Ruse.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?