X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Iurie Leancă: Moldova face tot posibilul pentru a menţine stabilitatea în regiune

28 mar. 2014,, 16:05   Politică
4579 0
Foto: noi.md
"Moldova face tot posibilul pentru a păstra stabilitatea în regiune", a declarat prim-ministrul Iurie Leancă vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu omologul său polonez, Donald Tusk, aflat într-o vizită la Chişinău, relatează agenţia "Infotag".

"Autorităţile Republicii Moldova poartă un dialog permanent cu partenerii din SUA, UE, Ucraina, dar şi cu partenerii de la Moscova. Trebuie să nu permitem escaladarea situaţiei în regiune, să nu admitem revenirea la timpurile războiului rece", a declarat Iurie Leancă.

Premierul a menţionat că "Moldova este extrem de îngrijorată de evoluţiile regionale", precizînd că "ceea ce s-a întîmplat în Ucraina, a schimbat nu doar regiunea, dar şi întreaga lume".

"Moldova apreciază eforturile Poloniei şi eforturile personale ale lui Donald Tusk pentru neadmiterea unei situaţii care ar semăna cu cea din perioada războiului rece. Cu regret s-a întîmplat ceea ce recent nici nu ne puteam imagina. Urmărim cu atenţie situaţia, care, cu regret, rămîne tensionată. Există regimul transnistrean, unde pot escalada anumite conflicte. Ne aflăm într-un dialog permanent, mizăm pe responsabilitate din partea administraţiei de la Tiraspol, pentru a evita posibila destabilizare a situaţiei. Acum nimeni nu are nevoie de un potenţial focar", a spus premierul.

Iurie Leancă şi-a exprimat speranţa că comunitatea internaţională va depune toate eforturile pentru a evita o confruntare în regiune. Premierul s-a pronunţat în favoarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, menţionînd că situaţia din ţara vecină s-a discutat în cadrul întrevederii cu colegul din Polonia.

"Moldova a condamnat evenimentele din Crimeea, inclusiv referendumul ilegal, care contravine Constituţiei Ucrainei şi dreptului internaţional, fiind nu altceva decît o sfidare a integrităţii teritoriale a Ucrainei", a declarat Leancă.

Premierul moldovean a salutat semnarea de către Ucraina a părţii politice a Acordului de asociere, precizînd că "fiecare popor este în drept să-şi aleagă propria cale şi să-şi făurească destinul".

De asemenea, oficialul a menţionat că "decizia UE de a liberaliza regimul de vize cu Republica Moldova este o şansă pentru ca ţara să treacă la un alt nivel de conexiune cu civilizaţia europeană".

În ceea ce priveşte relaţiile Republica Moldova cu Polonia, premierul a menţionat că acestea sînt în ascensiune, o dovadă a acestui fapt fiind şi organizarea la Chişinău a Forumului economic moldo-polonez la care participă peste 100 de oameni de afaceri din ambele ţări.

"În Moldova există mai multe exemple ale unor investiţii poloneze de succes, iar organizarea acestui forum este o dovadă în plus că relaţiile noastre comerciale şi economice au încă un mare potenţial", a spus Leancă.

Solicitat de jurnalişti să comenteze moţiunea de cenzură înaintată Guvernului, Iurie Leancă a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să meargă în Parlament pentru a vorbi despre reuşitele Guvernului şi despre parcursul european al Republicii Moldova.

"Le sînt recunoscător comuniştilor pentru această oportunitate. Voi folosi această posibilitate pentru a-i informa pe cetăţenii despre ce am reuşit, dar şi despre provocările care vin din partea opoziţiei", a conchis premierul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?