Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4037

CSM a obţinut repartizarea electronică a dosarelor şi înregistrarea audio a şedinţelor

26 mar. 2014,, 10:15   Economie
3249 0
Foto : all.biz
"Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a obţinut repartizarea doar electronică a dosarelor în cadrul judecătoriilor din Chişinău şi înregistrarea audio obligatorie a şedinţelor de judecată", a comunicat marţi, rezumînd rezultatele Consiliului, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Mihai Poalelungi.

Potrivit agenţiei "Infotag", magistratul a explicat că în septembrie 2013 şase judecătorii de prima instanţă ai Curţii de Apel Chişinău au primit un termen limită de şase luni pentru implementarea acestor modificări tehnice, stipulate în Strategia de reformare în sectorul justiţiei.

"Ne-am asigurat că ambele inovaţii funcţionează, excluzînd complet imixtiunea în acest proces a persoanelor interesate. Însă rămîne foarte complicată situaţia privind examinarea dosarelor. Doar în Chişinău avem peste o sută de dosare în privinţa cărora termenii de examinare au fost depăşiţi nescuzabil – de la un an la cîţiva ani", a recunoscut preşedintele CSJ.

O altă problemă acută magistratul a numit lipsa argumentării deciziilor emise, ceea ce, potrivit legislaţiei, este un aspect obligatoriu.

"Indiferent de faptul că acum judecătorii au asistenţi, practica vicioasă continuă. Avem judecători – în sectorul Centru şi Ciocana, care examinează pînă la 50 de dosare lunar şi reuşesc totul, dar avem şi judecători care, la cea mai mică suprasolicitare, nu se complică să expună în scris argumentele deciziilor emise", a menţionat Poalelungi.

Tuturor instanţelor din Chişinău li s-a dat un termen de pînă la 30 iunie pentru a corecta omisiunile.

În cadrul şedinţei CSM, magistratul sectorului Buiucani Mihai Diaconu, care anterior a concurat pentru postul de judecător al CSJ, şi-a retras cererea.

În Moldova activează 420 de judecători. În cinci instanţe ale sectoarelor din Chişinău şi în cadrul Curţii de Apel – 149 judecători. Jumătate dintre magistraţi sînt femei. Vîrsta medie a unui judecător este de 40 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?