Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ucraina nu exclude faptul că Moldova foloseşte o schemă coruptă în importul de energie electrică

25 mar. 2014,, 16:30   Economie
4577 1
Ucraina nu exclude faptul că Moldova foloseşte o schemă coruptă în importul de energie electrică
Foto: noi.md
Ministerul Energeticii şi Industriei Cărbunelui al Ucrainei nu exclude faptul că "importurile de energie electrică ucraineană în Moldova ar putea fi efectuate după o schemă coruptă", potrivit presei ucrainene, citate de agenţia "Infotag".

"Aceste companii anterior nu au avut experienţă în importul de energiei electrice şi nu se ştie, nu e clar dacă ele sînt capabile să garanteze livrările stabile în Moldova. În esenţă, ele vor executa operaţiuni de mediere, cîştigînd cîte 7 dolari la fiecare MW/h sau 2,1 milioane de dolari pe an. De pe urma realizării unor asemenea scheme de corupţie vor avea de suferit atît producătorii de energie electrică, cît şi consumatorii moldoveni. Apariţia unui intermediar netransparent poate duce la scumpirea costului energiei electrice şi la monopolizarea pieţei de import al energiei electrice în Republica Moldova", scrie presa ucraineană.

Pe 31 martie expiră contractele de livrare a energiei electrice în Moldova de către compania rusă "Inter RAO EES" (proprietarul Centralei Electrice de la Cuciurgan - "I"), dar şi cu compania ucraineană "DTEK Vostokenergo".

Ambii furnizori s-au declarat dispuşi să asigure livrări stabile de energie electrică şi să menţină nivelul actual al preţurilor: 69 de dolari pentru 1MW/h, dar potrivit presei ucrainene, procesul de semnare a contractelor este blocat de partea moldovenească.

Mass-mediile ucrainene, citînd surse din cadrul Ministerului Energeticii şi Industriei Cărbunelui al Ucrainei, exprimă temerea că autoritatea de energetică din Moldova este pregătită să încredinţeze procurarea deficitului de energie electrică unor companii private necunoscute.

Moldova produce puţin peste 20% din energia electrică pe care o consumă, iar 50% din necesarul de energie electrică al Moldovei este livrat de CTE Cuciurgan. Importul de energie electrică pentru necesităţile consumatorilor din raioanele de centru şi de sud ale Republicii Moldova este asigurat de RED Union Fenosa, conform unui contract cu centrala de la Cuciurgan. Compania de Stat moldovenească Energocom importă energie electrică din Ucraina, în baza unui contract cu "DTEK Vostokenergo", pentru acoperirea necesităţilor reţelelor de distribuţie nordice şi nord-vestice ale Moldovei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?