Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Comisia de la Veneţia recomandă Republicii Moldova să nu modifice sistemul electoral în anul alegerilor

25 mar. 2014,, 11:59   Politică
3614 0
Foto : unian.net
Comisia de la Veneţia şi Biroul OSCE pentru instituţiile democratice şi drepturile omului recomandă Moldovei să nu modifice Codul electoral în anul alegerilor. Acest lucru este menționat în declaraţia lor comună de la finele examinării solicitării Partidului Democrat cu privire la trecerea Moldovei la un sistem mixt de vot.

În document, citat de agenţia "Infotag", se menţionează că reforma fundamentală propusă, potrivit căreia 51 de deputaţi vor fi aleşi în baza listelor de partid, iar 50 în baza circumscripţiilor uninominale, "generează serioase îngrijorări şi poate avea neajunsuri serioase".

Potrivit experţilor europeni, reforma poate avea un impact negativ la nivel local, unde candidaţii independenţi din circumscripţii pot fi influenţaţi de businessmanii locali sau alţi actori care au interese proprii.

Înainte de a adopta o reformă, ea trebuie analizată minuţios şi trebuie discutată cu societatea civilă.

Experţii au atras atenţia asupra electoratului din Transnistria şi la numărul mare de cetăţeni moldoveni aflaţi peste hotarele republicii, unde este complicată desfăşurarea alegerilor în baza circumscripţiilor uninominale.

Totodată, experţii au salutat iniţiativa de reducere a pragului electoral de la şase la patru procente şi îndeamnă deputaţii să voteze pentru legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?