Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Care dintre femeile din Moldova sînt cele mai nefericite? – studiu ONU

23 mar. 2014,, 12:30   Societate
8466 1
Foto: journal.ru
Femeile rrome sînt unele dintre cele mai izolate grupuri din Moldova, se arată într-un studiu publicat de ONU. Cercetătorii menţionează nivelul lor jos de educaţie, un nivel înalt al şomajului şi o sănătate mai precară faţă de restul populaţiei, transmite infotag.md

Potrivit stidiului ONU, 45% din femeile rrome din Moldova nu au studii (inclusiv primare) faţă de 2% din femeile altor naţionalităţi şi 22% din bărbaţi rromi. Fetiţele rrome sînt vulnerabile faţa de renunţarea la şcoală şi reuşita proastă din cauza rolului pe care le au în familie şi a căsătoriilor timpurii.

Accesul la serviciile medicale şi alte servicii, precum şi la piaţa legală a muncii este, de asemenea, problematică. Doar 35% din rromi deţin poliţă de asigurare obligatorie în medicină.
Guvernul realizează al doilea Plan de acţiuni de integrare socială a rromilor (2011-2015), iar în anul 2013 a decis să creeze reţele de mediatori sociali în localităţile populate preponderent de rromi. Pînă la finele anului 2014, guvernul planifică să trimită 48 de mediatori în 44 de localităţi.

Raportul despre situaţia femeilor şi fetiţelor rrome în Republica Moldova este prezentat de Ziua internaţională împotriva discriminării rasiale, care este marcată pe 21 martie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?