X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Expert: Statul încurajează crearea schemelor „oneste” de sustragere a banilor de la populație

21 mar. 2014,, 13:58   Societate
6431 2
Foto: noi.md
„Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, aprobată în decembrie 2013 de Parlament, care obligă furnizorul din capitală „Apă-Canal Chișinău” să instaleze contoare din cont propriu și să încheie contracte directe cu consumatorii, este o nouă schemă legalizată de sustragere ilegală a banilor de la populație. Următorul pas, deja al furnizorului de apă, va fi majorarea tarifelor la serviciile prestate”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior la Institutul de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.
Nu ascunde acest lucru nici şeful Direcţiei relaţii cu consumatorii de la „Apă-Canal”, Vladimir Mocreac, care fără jenă recunoaște că cheltuielile pentru procurarea și instalarea contoarelor for fi incluse în tarif, deoarece „unica sursă de venit a companiei sînt consumatorii noștri”.

„Ne confruntăm în permanență cu situații cînd structurile de stat, inclusiv cele de vîrf, ca în cazul dat, joacă după o comandă bine plătită. Personal am fost nevoit, acum jumătate de an, să schimb contorul, produs de firma „Seiemens”, din simplul motiv că acesta nu este inclus în lista contoarelor care sînt permise pentru utilizare în țara noastră. Nu este oare o absurditate?”, se întreabă economistul.

Interlocutorul este absolut convins că tenderul pentru procurarea, instalarea și deservirea ulterioară (verificarea obligatorie după un anumit termen de exploatare) a noilor contoare va fi „cîștigat” de o firmă care deja este cunoscută unui cerc restrîns de persoane care nu vor rămîne în pierdere. În istoria recentă a Moldovei deja a devenit o legitate să se pună interesele unei persoane sau a unui grup de persoane mai presus decît interesele întregii țări.

„Un exemplu elocvent care vine în memorie este cazul care s-a produs în perioada președinției lui Mircea Snegur, cînd ginerele lui, actualul șef al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Artur Gherman, a adus în țară cîteva sute de mii de etichete de marcare luminiscente și toți proprietarii de automobile din Moldova au fost obligați să le procure. Toată Europa rîdea atunci de noi”, a amintit expertul.

„Iar mai departe totul e simplu. Furnizorul de contoare va avea un profit semnificativ de pe urma prețului de vînzare a contoarelor, iar „Apă-canal” va lua un credit, care la fel va mări prețul contoarelor. Achitarea pentru noul serviciu va fi extinsă pe trei ani și va fi stabilit un tarif nou. Însă, după expirarea acestor trei ani, nimeni nu va mai micșora tariful. În prezent, furnizorul de apă deservește circa 800 de mii de consumatori. Iar acum calculați ce beneficii vor avea din acest nou «beneficiu» pentru popor”, a menționat Poisic.

„Legea organică privind protecția drepturilor consumatorilor interzice impunerea unor servicii cetățenilor. De aceea, chișinăuienii sînt în drept să refuze schimbarea contoarelor aflate în exploatare, care au fost aprobate chiar de furnizorul de apă care le-a plombat”, a menționat președintele Organizației obștești „Protecția consumatorilor”, Piotr Guțul.

Totodată, în legea sus-menționată este clar stipulat că „orice consumator care procură mărfuri și servicii pe teritoriul Republicii Moldova are dreptul la protecția intereselor sale legale din partea statului”. Legalizînd schema menționată mai sus, precum și alte scheme de sustragere a banilor de la cetățeni, statul deja s-a protejat chiar de …cetățenii săi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?