X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Opoziţia consideră că majorarea termenului de vot pentru diasporă nu este o măsură suficientă

19 mar. 2014,, 15:47   Societate
3011 0
Foto : tribuna.md
Opoziţia parlamentară consideră că proiectul de lege al liberal-reformatorilor privind majorarea termenului de vot pentru cetăţenii Moldovei care se află peste hotarele ţării nu este o măsură suficientă pentru a acorda tuturor doritorilor posibilitatea de a vota în ziua alegerilor.

Potrivit agenţiei "Infotag", proiectul a fost prezentat miercuri, în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, de către vicepreședintele Parlamentului Oleg Bodrug, potrivit căruia "proiectul va oferi tuturor doritorilor posibilitatea de a vota, deoarece, din diferite motive, nu toţi moldovenii de peste hotare reuşesc să voteze într-o zi".

Comunistul Oleg Reidman este convins că "astfel de măsuri pot duce la încălcări, deoarece lipsesc procedurile de vot".

"În toată ţara votarea are loc într-o singură zi şi se ştie că, odată cu închiderea secţiilor, începe calcularea buletinelor de vot. Explicaţi cum va avea loc procesul peste hotare? Propuneţi ca urnele cu voturile necalculate să rămînă peste noapte fără supraveghere?", s-a interesat deputatul.

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, consideră că, pe lîngă propunerea de majorare a termenului de vot pînă la două zile, trebuie majorat şi numărul secţiilor de votare, de altfel proiectul nu va influenţa majorarea numărului alegătorilor.

"În cadrul alegerilor din 28 noiembrie 2010, în Rusia, unde, potrivit datelor oficiale, se află circa 500 de mii de cetăţeni ai Moldovei, funcţionau doar patru secţii de vot, şi asta în condiţiile în care unei secţii îi revin circa 3 mii de oameni. Dacă sînteţi de acord să facilitaţi majorarea numărului secţiilor de vot, vom susţine acest proiect, în caz contrar este o absurditate. În astfel de condiţii, nici două zile nu vor fi suficiente pentru ca toţi doritorii să se prezinte la vot", a spus socialistul.

Vicepreşedintele Comisiei, reformatorul Vadim Cojocaru, a menţionat că "numărul secţiilor de votare în ţara-rezident nu depinde de autorităţile moldoveneşti, deoarece, de exemplu Italia nu este interesată de cîte secţii de votare au nevoie cetăţenii moldoveni care se află acolo".

De asemenea, deputaţii au calculat că astfel de modificări necesită cheltuieli suplimentare din buget pentru desfăşurarea alegerilor şi trebuie aflată opinia Guvernului înainte de a discuta proiectul în Parlament.

"Propun dintîi să obţinem decizia cabinetului de miniştri şi abia apoi să discutăm proiectul", a subliniat şeful Comisiei, Veaceslav Ioniţă.

La finele lunii februarie deputaţii Partidului Liberal Reformator au înregistrat un proiect de lege cu privire la operarea amendamentelor la Codul electoral, potrivit cărora, alegerile parlamentare şi referendumurile republicane, pentru alegătorii care se află peste hotarele ţării, vor dura două zile. Potrivit autorilor, în condiţiile în care lipsesc metode alternative de vot, cum ar fi indirectă sau electronică, acestea trebuie compensate prin posibilitatea de desfăşurare a procedurii de vot în decurs de două zile, pentru ca a doua zi de alegeri să corespundă alegerilor de pe teritoriul Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?