X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Liderul tiraspolean a graţiat-o pe fosta şefă a Băncii Centrale din Transnistria, Oxana Ionova

18 mar. 2014,, 15:57   Societate
4469 1
Foto: tv7.md
"Fosta şefă a Băncii Centrale din Transnistria (BCT), Oxana Ionova, a fost graţiată printr-un decret al liderului autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk", a comunicat agenţiei "Infotag" Alexandr Kiiko, avocatul bancherului, preşedintele colegiului de avocaţi din Tiraspol.

Potrivit acestuia, Ionova, după o anchetă care a durat doi ani şi în perioada căreia ea s-a aflat după gratii, a primit pe 21 februarie, în sfîrşit, o sentinţă de acuzare, fiind condamnată la 3,5 ani de privaţiune de libertate pentru abuz în serviciu. Dar deja pe 4 martie a fost graţiată, chiar dacă decretul "prezidenţial" nu a fost publicat nici pînă acum.

Avocatul a spus că nu cunoaşte unde se află acum fosta sa clientă.

În acelaşi timp, avocatul moldovean al Oxanei Ionova, Veaceslav Ţurcan, a spus că, chiar dacă situaţia cu persoana apărată s-a schimbat, materialele referitoare la trei episoade de încălcare a drepturilor omului ale ei au ajuns deja la Curtea de la Strasbourg.

"Noi nu contestăm esenţa pretenţiilor anchetei faţă de îndeplinirea de către dumneaei a atribuţiilor profesionale în perioada în care a condus BCT. Pretenţiile au fost formulate cu privire la alte trei puncte: extinderea arbitrară şi repetată a termenelor de arest, condiţiile inumane de detenţie şi tortura care i-a fost aplicată lui Ionova", a precizat Ţurcan, adăugînd că reclamatul va fi Guvernul Rusiei.

Pe 13 martie 2012, Ionova a fost arestată la Tiraspol, fiind pusă sub acuzare pentru delapidări în proporţii deosebit de mari, crearea şi utilizarea unor scheme de corupţie cu scopul scoaterii fondurilor bugetare peste hotare prin zone offshore, dar şi însuşire ilegală de asistenţă umanitară rusă. În calitate de persoane implicate în aceste afaceri, în dosar figurau Vladimir Smirnov şi Marina Smirnova, fiul şi nora ex-liderului transnistrean, Igor Smirnov, dar şi vicepreşedintele BCT, Oleg Briziţki. Despre Ionova, devenită prim bancher la mijlocul anilor 2000, se spunea că este "portmoneul" familiei Smirnov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?