Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Amendamentele la Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă

18 mar. 2014,, 15:30   Societate
4559 0
Foto: userapi.com
După acțiunile de protest desfășurate de tinere mame și femei gravide autoritățile au mers la cedări în ceea ce privește Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a elaborat un nou proiect de lege ținînd cont de cerințele femeilor gravide, însă textul legii nu va fi modificat în totalitate.

Modificările vizează trei articole. Primul amendament se referă la mamele asigurate care au decis să nască al doilea copil aflîndu-se în concediu de maternitate cu primul copil. În acest caz indemnizațiile vor fi calculate la fel ca în cazul primului copil, ținînd cont de veniturile mamei pînă la primul concediu de maternitate. Potrivit normelor aprobate la sfîrșitul lunii decembrie, indemnizațiile pentru al doilea copil pentru mamele care pleacă dintr-un concediu de maternitate în altul trebuiau calculate în baza venitului minim (900 și 1400 de lei).

Al doilea amendament presupune revizuirea condițiilor de calculare a indemnizațiilor pentru concediul de maternitate și pentru copil. Conform amendamentului, la calculul indemnizației, la fel ca și anterior, se va ține cont de venitul obținut în 12 luni, însă veniturile lunare ale femeilor vor fi calculate în baza salariului deplin, indiferent de faptul dacă ea a lucrat toată luna sau parțial, fiind în concediu medical. Potrivit prevederilor aprobate în decembrie, veniturile pentru aceste luni se calculau din suma minimă.

Un alt amendament se referă la posibilitatea ieșirii la muncă a mamelor care se află în concediul de îngrijire a copilului cu vîrsta de pînă la trei ani. Amendamentul prevede revenirea la varianta anterioară a legii, care stipula că mama poate reveni la ziua de muncă de 7 ore cu păstrarea dreptului de a primi indemnizație. Amendamentele din decembrie păstrau acest drept doar în condițiile zilei de lucru de 4 ore.

Amintim că duminica trecută circa 170 de persoane au organizat un marș pașnic împotriva amendamentelor aprobate la finele anului trecut la Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?