X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Misiunea OSCE din Moldova este îngrijorată de situația din Găgăuzia

17 mar. 2014,, 15:53   Societate
4591 2
Foto: ziarulnational.md
Conducerea Misiunii OSCE în Republica Moldova este îngrijorată de situația creată în Găgăuzia. Declarația aparține consilierului Misiunii OSCE în Moldova pe probleme politice, Juhan Kahk, și a fost făcută în cadrul întrevederii cu reprezentanții Adunării Populare a Găgăuziei, transmite NOI.md cu referire la portalul Gagauzinfo.md.

Potrivit sursei citate, președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, i-a informat pe reprezentanții Misiunii OSCE despre situația complicată creată în autonomie din cauza că organele puterii centrale nu respectă prevederile Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, din cauza încercărilor de a lichida drepturile și împuternicirile speciale ale regiunii.

În opinia deputaților Adunării Populare care au participat la întrevedere, autoritățile centrale admit „acțiuni ilegale” în privința lor, cu „caracter de șantaj politic”. Deputații au calificat, de asemenea, ca presiuni și intimidare blocarea activității a nouă stații PECO ale căror proprietar este deputatul Ilia Uzun.

Despre presiuni politice a vorbit și deputatul Serghei Cimpoieș, care a relatat despre atacul raider asupra afacerii pe care o conduce, cînd timp de două luni a fost blocată activitatea fabricii de conserve. Deputatul Ivan Topal a comunicat că, din cauza convingerilor lui politice, a fost concediat.

„Cu noi se discută doar prin metode de forță și presiune. Nu este exclus că situația s-ar putea agrava. Are loc un război informațional, situația este tensionată artificial, populația moldovenească de bază este întărîtată împotriva poporului găgăuz. Puterea actuală din Moldova i-a numit pe deputații Găgăuziei «separatiști»”, a declarat Constantinov.

La rîndul său, Juhan Kahk a declarat că șefa Misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush, este „destul de îngrijorată de situația creată în Găgăuzia și în timpul apropiat întenționează să întreprindă o vizită de lucru în autonomie”.

Juhan Kahk a mai spus că Misiunea OSCE în Moldova pregătește un raport privind „Evaluarea necesităților ce țin de statutul și împuternicirile UTA Găgăuzia”. Consilierul Misiunii OSCE a menționat, de asemenea, necesitatea de conlucrare a autorităților regionale și centrale pentru garantarea eficienței aplicării Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?