X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Andrievschi: Dacă Putin nu se va opri în Crimeea, ne așteaptă al treilea și ultimul război mondial

17 mar. 2014,, 13:33   Societate
21465 56
Foto: gzt.md
„Comunitatea internațională cu timpul îi va ierta lui Putin Crimeea, însă dacă președintele Rusiei va continua „înaintarea” în sud-estul Ucrainei, ne așteaptă cel de-al treilea război mondial și noi, moldovenii, vom regreta că trăim în centrul Europei”, a declarat pentru NOI.md analistul politic Vitalie Andrievschi.

În opinia interlocutorului, decizia practic unanimă a participanților la referendumul din Crimeea privind ieșirea din componența Ucrainei și proclamarea independenței peninsulei de către Parlamentul Republicii Autonome Crimeea, presupune două scenarii, care depind de reacția comunității mondiale. „În cazul în care reacția va fi pasivă, Rusia va alipi rapid Crimeea. Dacă însă automat vor urma dure sancțiuni economice și de alt gen, Rusia va lăsa peninsula în stare de suspans, cum s-a întîmplat în cazul Transnistriei. După includerea Crimeii în componența Rusiei, vor urma sancțiuni economice împotriva Moscovei, însă foarte rapid țările una după alta vor renunța la ele”.

„Însă dacă Putin va decide să continue escaladarea tensiunilor în Donețk, Lugansk și alte regiuni din sud-estul Ucrainei sau în direcția Odesei, cu ieșirea spre Transnistria și introducerea ulterioară a forțelor armate ruse, atunci în ajutorul Ucrainei ar putea veni Polonia și alte țări. Dacă se va implica măcar un stat membru al NATO, cel de-al treilea război mondial va fi inevitabil și mă tem că învingători în acest război nu vor mai fi”, a declarat Andrievschi.

Directorul de programe din cadrul Institutului pentru Politici Publice, Oazu Nantoi, este convins că expansiunea în Crimeea este doar prima etapă a planurilor lui Putin.

„În noaptea spre 27 februarie, Rusia a ocupat Crimeea, după care lucrurile au evoluat după un scenariu cunoscut: detronarea organelor legale ale puterii, instaurarea unui regim marionetă, desfășurarea referendumului cu anunțarea frazei scrise din timp: ”cu voința unanimă a poporului”. Conform planului lui Putin, ulterior, și iarăși la ”solicitarea populației din sud-estul Ucrainei” și pentru a ”proteja cetățenii vorbitori de limba rusă”, acolo au fost introduse trupe militare ruse. Din sfera de interese a Rusiei face parte și Transnistria. Sînt convins că o jumătate din Parlamentul Moldovei îi va întîmpina pe militarii ruși cu flori, iar altă parte va căuta refugiu mai departe de patrie și de Putin”, consideră expertul.

Vitalie Andrievschi consideră că exemplul Kosovo, la care face referință Putin în discuțiile cu Barack Obama, nu este unul serios.

„Cîndva Hitler la fel avea propriile argumente privind acapararea teritoriilor străine și știm cu toții care au fost consecințele. Iar recenta declarație a lui Kiselev despre „scrumul” în care Rusia va transforma America este o confirmare elocventă a planurilor lui Putin”, a amintit Nantoi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?