X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Constructorii gazoductului Iaşi-Ungheni din nou nu se încadrează în termeni

14 mar. 2014,, 15:43   Economie
4009 0
Foto: tribuna.md
Lucrările de construcţie a gazoductului transfrontalier Iaşi-Ungheni au fost îndeplinite în proporție de 70% şi va fi funcţional în iulie. Despre aceasta a comunicat vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul vizitei la obiect şi întrevederii cu conducerea companiei constructoare şi cu autorităţile raionului Ungheni.

Potrivit agenției "Infotag", care face trimitere la un comunicat al Ministerului Economiei, ministrul a menţionat că în timpul apropiat vor începe lucrările de trasare a gazoductului pe fundul rîului Prut şi construcţia staţiei de măsurare a gazelor.

Construcţia gazoductului face parte din protocolul cooperării Republicii Moldova cu România din 2010. Scopul acestuia este crearea unei surse alternative de furnizare a gazelor pentru ţări. Proiectul prevede construcţia a 31 km de conductă pe teritoriul României şi 9 km – în Moldova. Costul total al proiectului este de circa 20 de milioane de euro, o parte din care urmează a fi acoperite din fonduri europene.

În iulie 2012 proiectul a fost declarat proiect de importanţă naţională al Republicii Moldova. Potrivit declaraţiei comune din iulie a prim-miniştrilor Moldovei şi României, gazoductul va fi funcţionabil pînă la finele anului 2013 şi va permite Republicii Moldova să se conecteze prin intermediul României la sistemul european de aprovizionare cu gaze naturale.

Mai tîrziu se planifica începerea lucrărilor în mai 2013, însă s-a reuşit demararea lucrărilor abia pe 27 august. În legătură cu acest fapt, termenii de realizare a proiectului au fost extinși pînă la finele lunii martie 2014.

Un şir de experţi consideră gazoductul "mort din naştere", deoarece nu vom avea cu ce să-l umplem. Şi Moldova, şi România cumpără gaze de la "Gazprom" din Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?