Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

UNA-UNSO îndeamnă Transnistria să renunţe la intenţia de „a da Ucrainei o lovitură din spate”

14 mar. 2014,, 13:07   Societate
10308 10
Foto: noi.md
Veteranii Adunării Naţionale a Ucrainei – Organizaţia Naţională de Autoapărare din Ucraina (UNA-UNSO) – au făcut apel către cazaci şi apărătorii Transnistriei să "nu cedeze în faţa provocărilor aventurierilor politici care au pierdut legătura cu realitatea".

În apelul semnat de comandantul adjunct al UNA din Transnistria, Vladimir Mamalîga, citat de agenţia de ştiri "Tiras", se aminteşte că la începutul anilor '90 membrii UNA-UNSO au luptat umăr la umăr la Dubăsari, Coşniţa, Bender şi şi-au riscat viaţa.

"Atunci, v-am venit în ajutor, v-am întins o mînă de solidaritate frăţească slavă şi azi aşteptăm de la dumneavoastră o poziţie echilibrată vizavi de evenimentele care au loc în Ucraina. În noiembrie 2013, poporul nostru a pornit răscoala împotriva dictaturii şi a "ocupaţiei interne" a clanului Ianukovici. În final, noi am învins, împreună, oameni de diferite naţionalităţi, uniţi prin ideea generală de renaştere a Ucrainei. Azi statul nostru trăieşte vremuri grele şi ne-a fost deosebit de dureros să auzim că din partea Transnistriei, cu forţele cazacilor şi ale apărătorilor, cineva, care nu ştie ce este praful de puşcă, pregăteşte o lovitură armată în spatele Ucrainei", spun veteranii.

Conform afirmaţiilor acestora, "aceste persoane nu au fost alături în 1992, au aşteptat atunci pe plaje maritime, iar acum, fără să ştie preţul vieţii omeneşti, visează la un marş spre Odesa".

"În calitate de veterani ai apărării Transnistriei, facem apel către dvs., fraţii noştri, să nu cedaţi în faţa provocărilor aventurierilor politici, care au pierdut legătura cu realitatea. Noi înşine vom clarifica treburile noastre interne. Dorim ca frontiera ucraineano-transnistreană să rămînă un teritoriu al păcii şi colaborării. Blestemat fie cel care va încerca să ne ciocnească într-o confruntare sîngeroasă", se spune în mesaj.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei deţine informaţii potrivit cărora "reprezentanţi ai grupului operativ al trupelor militare din Transnistria racolează reprezentanţi ai formaţiunilor de cazaci pe care planifică să-i trimită la Odesa, sub formă de localnici, în vederea destabilizării situaţiei în regiunea Odesa".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?