X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Fost arhitect al capitalei: Centrul Chișinăului a rămas un sat sărăcăcios (VIDEO)

13 mar. 2014,, 12:20   Societate
7293 4
Foto: noi.md
Reportajul foto realizat de NOI.md, cu clădiri vechi, ruinate, care de altfel sînt foarte multe în zona centrală a capitalei, a devenit motiv pentru dezbateri aprinse. Cui aparţin aceste clădiri distruse și ce trebuie făcut ca Chișinăul să înceteze să mai fie un oraș al contrastelor arhitecturale? Fostul arhitect-șef al capitalei Vlad Modîrcă și-a împărtășit viziunea asupra situației.

„Chișinăul de la bun început s-a dezvoltat extensiv pe seama terenurilor agricole din jurul orașului. Pe măsură ce construcţiile se extindeau, locuitorii populau noile sectoare. Centrul însă rămînea un fel de spațiu conservat, unde locuiau cetățeni cu un nivel scăzut de venituri. De fapt, în centrul capitalei s-a păstrat specificul satului, cu toate atributele acestuia. 90% din aceste construcţii au fost recunoscute ca fiind avariate. Privatizarea acestor apartamente, din cauza statutului lor incert, a fost dificilă, cu atît mai mult că construcţiile auxiliare sînt absolut ilegale. Jumătate dintre aceste clădiri vechi se află în proprietate privată, iar proprietarii lor iau pentru 1 metru pătrat cîte 3-4 mii de euro. Cealaltă jumătate se află la balanţa municipiului sau în genere nu au stăpîn”, a explicat, la solicitarea NOI.md, Modîrcă.

În opinia arhitectului, procesul de demolare a clădirilor vechi, mai ales a celor faţă de care nu poate fi aplicat termenul „monument istoric”, la Chișinău are loc, dar într-un ritm foarte lent. Locuitorii caselor semiruinate încă mai speră să li se ofere alte spaţii locative – de jure la Chișinău există o listă de aşteptare pentru a primi spaţii locative, pe care figurează circa 20.000 de oameni. Însă niciuna dintre autorități, spune arhitectul, nu şi-a asumat responsabilitatea şi nu a avut curajul să le spună acestor oameni că nu vor mai primi un spaţiu locativ nou.

„Biroul de arhitectură pe care îl conduc a elaborat, făcînd muncă de voluntariat, proiecte de restructurare a cinci cartiere din centrul orașului. Pentru a înlătura problema existentă, este necesar ca municipalitatea să fie cointeresată, dar şi să fie elaborat programul-țintă. În opinia mea, este oportună următoarea soluție: astăzi, în vînzare liberă, la Chișinău se află 10.000 de apartamente. Dacă statul le va cumpăra și le va oferi apartamente oamenilor care locuiesc în aceste case, centrul va putea fi eliberat de cocioabe timp de doi ani", a subliniat Modîrcă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?