Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Oamenii de creaţie vor primi o indemnizaţie de merit lunară de mărimea unui salariu mediu pe economie

13 mar. 2014,, 10:57   Societate
5214 0
Foto: tribuna.md
Autorităţile promit să acorde oamenilor de creaţie care au atins vîrsta de 60 de ani o indemnizaţie de merit lunară pentru realizări deosebite şi activităţi de notorietate. Indemnizaţia va fi viageră de mărimea unui salariu mediu pe economie. Guvernul a avizat pozitiv miercuri un proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la oamenii de creaţie şi la uniunile de creaţie, la iniţiativa unui grup de deputaţi.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat în cadrul şedinţei că va fi instituită o comisie naţională care va stabili lista persoanelor care vor beneficia de această indemnizaţie.

Proiectul de lege stabileşte criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit pe domenii: muzical, creaţie interpretativă, cinematografie, domeniul literar, arhitectură, artă plastică, teatru, patrimoniu cultural naţional, mobil şi imobil. Suma necesară pentru achitarea indemnizaţiilor de merit va fi suportată de bugetul de stat. De asemenea, se propune ca Ministerul Culturii să prevadă în propriul buget fondurile de la bugetul de stat destinate acordării indemnizaţiilor de merit. În anul 2014, pentru acordarea indemnizaţiei de merit pentru 100 de persoane este nevoie de 4,3 milioane de lei. Iniţiativa deputaţilor îşi propune să susţină oamenii de creaţie, care contribuie la buna imagine a ţării şi lasă ca moştenire un vast patrimoniu cultural.

Ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a menţionat că susţine iniţiativa, însă a solicitat să nu fie stabilit un număr exact al persoanelor care vor beneficia de această indemnizaţie. "Vom fi nevoiţi să reducem cheltuielile din alte părţi pentru a face faţă", a spus Arapu.

Premierul a atras atenţie asupra faptului că ministrul Finanţelor mai rar este atît de generos, menţionând că "autorităţile trebuie să facă un efort pentru a-i preţui pe cei mai buni".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?