X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Duca nu poate candida la şefia AŞM (VIDEO)

13 mar. 2014,, 10:48   Societate
4368 0
Foto: asm.md
Actualul preşedinte al Academiei de Ştiinţe din Moldova, Gheorghe Duca, nu mai are dreptul să candideze la şefia acestei instituţii. O spune un grup de jurişti, profesori universitari şi analişti politici, care au adresat preşedintelui ţării, speakerului şi premierului un demers. Ei le solicită acestora să introducă precizări în Codul cu privire la ştiinţă şi inovare, care în opinia lor, lasă loc de ambiguităţi şi îl favorizează pe Duca.

Acum o lună, comisia parlamentară juridică a decis că Gheorghe Duca poate pretinde, pentru a treia oară, la fotoliul de preşedinte al Academiei de Ştiinţe, asta deşi Codul cu privire la ştiinţă şi inovare permite doar două mandate consecutive de 6 ani. Totuşi, Gheorghe Duca se vede îndreptăţit să mai candideze o dată, întrucât primul său mandat a fost de 4 ani, aşa cum prevedea Legea cu privire la Academia de Ştiinţe, până să fie modificată în 2004. În opinia semnatarilor demersului, acest fapt este o încălcare flagrantă.

În aceste condiţii, mai mulţi jurişti, analişti politici şi profesori universitari solicită Parlamentului să precizeze clar dacă persoanele care candidează la şefia AŞM pot aspira la cele două mandate permise prin legea nouă, în cazul în care anterior, au ocupat aceeaşi funcţie.

În acelaşi demers expediat autorităţilor, semnatarii îl acuză pe Gheorghe Duca de administrare proastă a Academiei de Ştiinţe. Potrivit lor, pe parcursul celor două mandate, Duca ar fi admis nereguli de milioane de lei. Preşedintele AŞM nu a răspuns la telefon pentru a comenta demersul. Anul trecut, Curtea de Conturi a constatat că în perioada 2009 - 2012, conducerea Academiei de Ştiinţe nu a trecut prin evidenţă contabilă aproximativ 104 milioane de lei şi a împărţit neuniform sporuri salariale în suma de peste 14 milioane de lei. În acelaşi raport se mai arăta că au fost date în arendă câteva hectare de terenuri agricole prevăzute pentru activităţi de cercetare. Duca explica atunci toate aceste nereguli prin finanţarea insuficientă din partea statului, asta chiar dacă în aceeaşi perioadă de timp, instituţia nu a valorificat 48 de milioane de lei din banii alocaţi din bugetul de stat.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?